Linkuri accesibilitate

Referendumuri ilegale cu urna mobilă în estul și sudul Ucrainei


Membri ai unei așa-numite comisii electorale cu urne mobile la ambasada auto=proclamatei Republici Populare Donețk (DNR) de la Moscova, 23 septembrie 2022.
Membri ai unei așa-numite comisii electorale cu urne mobile la ambasada auto=proclamatei Republici Populare Donețk (DNR) de la Moscova, 23 septembrie 2022.

Patru teritorii ucrainene controlate de Kremlin organizează începând cu 23 septembrie referendumuri privind aderarea la Rusia. Moscova intenționează să invoce aceste așa-zise referendumuri pentru a anexa părți din teritoriul ucrainean. Regiunile Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie vor organiza voturile anticipate care contrazic dreptul internațional și Carta ONU, în mijlocul celui mai mare război din Europa din ultimele decenii. În discursul său nocturn, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că votul este o farsă și nedemocratic.

Referendumuri ilegale cu urna mobilă în estul și sudul Ucrainei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:53 0:00

Așa-numitele referendumuri în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia urmează să aibă loc pe parcursul a cinci zile. Secțiile de votare vor fi deschide abia în ultima zi, pe 27 septembrie, spun autoritățile ruse de ocupație, invocând motive de securitate și grija pentru alegători, mulți dintre care vor trebui să voteze în localități din prima linie a frontului. Prin urmare, în primele patru zile, pretinșii oficiali electorali vor merge din ușă în ușă cu urne mobile.

Aproximativ 200 de secții de votare pentru referendumurile ilegale din Donbas au fost deschise la Moscova și în mai multe regiuni din Rusia, inclusiv în Orientul Îndepărtat al Rusiei – Kamceatka și Sahalin.

Locuitorii regiunilor ocupate Donețk și Luhansk, care și-au autoproclamat independența față de Ucraina, trebuie să răspundă dacă sunt de acord să facă parte din Rusia, în timp ce în regiunile Herson și Zaporojie, ocupate parțial de forțele rusești, întrebarea pusă este: „Doriți să vă separați de Ucraina, să creați state independente și să deveniți parte a Rusiei?”

Autoritățile ucrainene au avertizat că cetățenii lor riscă până la cinci ani de închisoare pentru participarea la așa-numitele referendumuri.

Consilierul prezidențial Mihailo Podoleak a reiterat poziția Ucrainei, într-o postare pe Twitter: „Astăzi nu există nicio acțiune legală numită ’referendum’ în teritoriile ocupate. Există doar spectacol de propagandă pentru recruții-Z; teritoriul Ucrainei trebuie eliberat imediată.”

Serhii Haidai, guvernatorul ucrainean din Luhansk, a declarat că toți cei implicați în desfășurarea falselor referendumuri în zonele ocupate ale Ucrainei vor fi pedepsiți. El a descris acest așa-zis scrutin drept „alegeri fără alegere” și, referindu-se la informația că oficialii pro-ruși merg casă cu casă pentru a aduna mai multe voturi, Haidai a spus că „ei completează niște hârtii în bucătării, în apartamente și curți. Ceea ce arată extrem de ciudat”.

Guvernatorul ucrainean a sugerat, de asemenea, că o parte a operațiunii are ca scop și găsirea de bărbați incorporabili. „Ocupanții caută carne de tun”, a spus Serhi Haidai.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a avertizat vineri că „încercările Ucrainei de a recupera teritoriile din Donbas după ce acestea vor fi anexate la Rusa vor fi considerate atacuri asupra țării”. Agențiile rusești îl citează pe Peskov cu declarație că procedura de încorporare în Rusia a teritoriilor ucrainene ocupate din regiunile Luhansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie, în cazul unui sprijin popular la așa-numitele referendumuri, va fi efectuată „destul de rapid”.

Ucraina și țările occidentale au declarat că votul ilegal din regiunile ocupate de Rusia nu va avea consecințe juridice.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

XS
SM
MD
LG