Linkuri accesibilitate

Reforme și un „moratoriu” ideologic - propunerile UE și ale președintelui Igor Dodon


Schimbarea politică de la Chișinău văzută de miniștri ai UE
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:26 0:00

Schimbarea politică de la Chișinău văzută de miniștri ai UE

Situația din R.Moldova a fost discutată luni de miniștrii de externe din UE.

Șefa politicii externe și de securitate a UE, Frederica Mogherini, a îndemnat noua putere de la Chișinău să facă reforme reale, asigurând-o că va beneficia pe acest drum de sprijinul Bruxelles-ului. Mogherini a făcut declarația luni seară după o ședință a miniștrilor de externe din UE, la care a fost discutată și situația din R. Moldova.

Înaintea ședinței, Comisarul European pentru bună-vecinătate și negocieri de extindere Johannes Hahn a spus că reluarea finanțării macroeconomice pentru R. Moldova se va număra printre temele noii vizite pe care o va face săptămâna aceasta în capitala moldoveană. „Dacă noul guvern poate accelera aceste procese, ceea ce este foarte probabil, atunci firește că vom fi gata să finanțăm din nou Moldova”, a spus Hahn.

Pe de altă parte, președintele Igor Dodon propune blocului ACUM un „moratoriu” pe teme ideologice și geopolitice care dezbină cele două componente ale noii guvernări. Fără să precizeze ce teme ar urma să fie evitate în discuțiile dintre socialiștii pro-ruși și blocul pro-european ACUM, Dodon spune, într-o lungă postare pe Facebook, că alianța de guvernare trebuie să se concentreze mai întâi asupra chestiunilor sociale și demontării unor practici ale vechii guvernări, ca fabricarea de dosare inamicilor celor aflați la putere. În postarea sa pe Facebook Dodon mai spune că „la 14 iunie 2019 a început o nouă etapă istorică pentru Moldova”, iar „regimul criminal care timp de aproape 10 ani a terorizat Moldova (...) a fost învins”.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG