Linkuri accesibilitate

Regimul iranian, îngrijorat că începutul anului școlar ar putea declanșa noi proteste


Studenți protestând într-o universitate din Iran
Studenți protestând într-o universitate din Iran

Autoritățile iraniene analizează măsuri menite, se pare, să evite noi proteste în rândul elevilor la reîntoarcerea la școală în septembrie

Septembrie este și luna în care se va comemora moartea Mahsei Amini, în vârstă de 22 de ani, aflată în custodia poliției, după ce a fost arestată pentru că a purtat în mod necorespunzător hijabul (sau vălul islamic) pe cap.

Potrivit activiștilor pentru drepturile omului, peste 140 de universități iraniene importante au organizat adunări de protest în urma morții lui Amini.

Mehdi Golshani, șeful departamentului de transport public din Teheran, a propus trecerea la predarea online până la 1 octombrie, susținând oficial că astfel s-ar reduce aglomerația din trafic în capitală.

Între timp, serviciile de securitate iraniene au inițiat o serie de „somații telefonice” vizându-i pe studenții-problemă, după ce Mostafa Rastegari, reprezentantul de vârf al liderului suprem Ali Khamenei pentru învățământul superior, a avertizat cu privire la posibile noi proteste publice care ar putea fi declanșate în instituțiile academice și a sugerat adoptarea unor măsuri de descurajare a protestelor.

După acest avertisment oficial, consiliile studențești din Iran au raportat o creștere a numărului de „somații telefonice" pentru studenții care ar putea a organiza proteste. În unele cazuri, atunci când studenții nu au răspuns, forțele de securitate au contactat familiile acestora.

Într-o acțiune separată, Rastegari, în cooperare cu serviciile de securitate, a lansat un efort de organizare a studenților care susțin guvernul în toate universitățile naționale.

Planul lui Rastegari este diferit de „Planul Velayat”, o altă inițiativă pusă în aplicare la diferite niveluri militare, de securitate și academice. Autoritățile susțin că planul este conceput pentru a „ilumina” studenții care sprijină guvernul și a-i folosi pentru a contracara amenințările externe percepute.

Peste 750 de studenți au fost reținuți pentru participarea lor la proteste, iar mulți dintre ei riscă acum pedepse severe cu închisoarea. În plus, sute de studenți, în special cei care contestă obligativitatea hijabului, au fost supuși la diverse măsuri punitive, inclusiv suspendări și expulzări.

XS
SM
MD
LG