Linkuri accesibilitate

Regizorul român Radu Jude în competiţia Berlinalei 2021


Directorul artistic al festivalului internațional de film de la Berlin, Carlo Chatrian, prezintă lista filmelor din competiţie, intre care un film realizat de Radu Jude (screeshot), 11 februarie 2021.
Directorul artistic al festivalului internațional de film de la Berlin, Carlo Chatrian, prezintă lista filmelor din competiţie, intre care un film realizat de Radu Jude (screeshot), 11 februarie 2021.

Din cauza pandemiei de coronavirus, Festivalul Internaţional de Film de la Berlin se va desfăşura în două etape.

În competiţia pentru premiile Berlinalei, Ursul de Aur respectiv Urşii de Argint, va rula anul acesta şi filmul regizorului român, Radu Jude, „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, cu Katia Pascariu, Claudia Ieremia, Olimpia Mălai în rolurile principale.

Lista cu filmele din competiţia celei de-a 71-a ediţie a Festivalului Internaţional de ilm de la Berlin a fost dată publicităţii joi, 11 februarie de către directorul artistic, Carlo Chatrian. (Lista integrală poate fi consultată aici.) Din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, nu a avut loc tradiţionala conferinţă de presă. Cei doi directori ai Berlinalei, Mariette Rissenbeek şi Carlo Chatrian, s-au adresat publicului şi presei prin intermediului internetului.

Directoarea Mariette Rissenbeek nu a oferit detalii noi, referitoare la desfăşurarea festivalului, după ce ieri guvernul federal a prelungit lockdown-ul pînă pe 7 martie. Nu se ştie dacă prelungirea restricţiilor va afecta programul festivalului. Directoarea festivalului Rissenbeek a repetat doar că Berlinala se va desfăşura în două etape. Prima între 1 şi 5 martie, cea de-a doua între 9 şi 20 iunie.

Iniţial s-a spus că în prima etapă vor rula toate filmele selectate pentru ediţia curentă. Totodată, s-a mai anunţat zilele trecute că accesul presei va fi limitat. Publicul ar putea să vizioneze filmele în etapa a doua, cea din iunie.

În cadrul competiţiei vor rula anul acesta 15 filme, produse în 16 ţări. Între acestea se află şi două filme de debut. De remarcat este faptul că în competiţie se află mai multe filme din Europa răsăriteană decît în alţi ani. Producţiile şi co-producţiile cinematografice provin din: Franţa, România, Germania, Iran, Japonia, Liban, Canada, Quatar, Coreea de Sud, Georgia, Ungaria, Letonia, Mexic, Luxemburg, Croaţia, Cehia.

Juriul internaţional care va desemna cîştigătorii premiilor nu va avea un preşedinte. Juriul este compus, în exclusivitate, din regizoare şi regizori care au distinşi în anii trecuţi cu premiile Belrinalei. Din juriu face parte şi regizoarea română, Adina Pintilie, care, în 2018, a cîştigat Ursul de Aur pentru filmul „Nu mă atinge-mă/Touch Me Not”.

Dacă festivalul se va desfăşura, totuşi, normal, atunci premiile Berlinalei vor fi date publicităţii pe data de 5 martie.

Previous Next

XS
SM
MD
LG