Linkuri accesibilitate

Regretele lui Filip şi pensiile grase ale judecătorilor


Dacă randamentul lasă de dorit, de ce au judecătorii pensii grase?

Regretele lui Filip şi pensiile grase ale judecătorilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:23 0:00
Link direct

Premierul Pavel Filip parcă i-a probozit deunăzi pe judecătorii autohtoni. El a constatat cu regret că arestul e aplicat excesiv şi deseori fără motive temeinice, fapt care creează probleme Moldovei la CEDO.

A vorbit premierul Filip şi despre lipsa de transparenţă, despre şedinţele de judecată ce au loc cu uşile închise care discreditează reformele din domeniul judtiţiei. În concluzie, premierul vrea o justiţie mai bună.

Asculţi aceste declaraţii şi nu mai ştii: să rîzi sau să plîngi? Păi, noi simplii muritori sau Pavel Filip e premier? E de presupus că funcţia pe care o are îi oferă lui Pavel Filip un spaţiu de manevră mai mare decît oamenilor simpli. Dacă Pavel Filip rămîne numai la etapa regretelor, noi ce-am putea să mai facem? Mai nimic. Judecătorii chiar sunt inaccesibili pentru noi.

Şi-apoi, faptul că premierul şi-a exprimat regretele îi va face oare mai responsabili pe judecătorii autohtoni? Să fim serioşi! Aceştia au pesemne alte preocupări. Centrul de Investigaţii Jurnalistice ne-a explicat recent că unii foști procurori, care au obținut în instanță dreptul la pensii de peste 11.000 de lei, sunt soți ai unor judecătoare sau foste judecătoare. În cazul magistraților, spune Centrul, fiecare al cincilea judecător din sistem este deja pensionar și, pe lângă salariul frumos, beneficiază și de o pensie care în unele cazuri depășește 20.000 de lei pe lună. Chiar și așa, există magistrați nemulţumiţi care cer în instanță pensii și mai mari.

Ce vreau să spun? Dacă domnul Filip e nemulţumit de prestaţia judecătorilor, el ar trebui să înţeleagă că nu e bine să punem carul în faţa boilor. Nu e normal să le dai pensii grase judecătorilor înainte ca aceştia să facă treabă bună. E nevoie de randament. Şi dacă randamentul lasă de dorit, de ce au judecătorii pensii grase?

XS
SM
MD
LG