Linkuri accesibilitate

Reguli mai simple de examinare medicală a șoferilor


Medic de familie. Imagine din arhivă

Din 1 octombrie, examinarea medicală a conducătorilor auto și a candidaților pentru obținerea permiselor de conducere din grupa I (categoria AM, A1, A2, A, B1, B, șoferi amatori) va fi efectuată doar de medicul de familie, la cererea solicitantului.

Informația privind sănătatea mintală sau consumul de droguri și alcool va fi furnizată medicilor de familie de către centrele comunitare de sănătate mintală și Dispensarul Republican de Narcologie, la solicitarea medicului, în termen de trei zile lucrătoare.

Dacă medicul de familie va constata că solicitantul suferă și/sau se află sub supraveghere medicală pentru una sau mau multe afecțiuni sau că pot apărea riscuri în timpul conducerii vehiculelor, va decide ca acesta să fie consultat de comisia medicală teritorială de examinare a conducătorilor auto, care include specialiști de profil.

Regulile rămân neschimbate pentru cei care doresc să obțină permisul de conducere din grupa II profesioniști. Aceștia vor trece examinarea medicală, în continuare, la comisiile teritoriale. Tot acolo, vor fi examinate și persoanele care nu sunt înregistrate pe lista unui medic de familie.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG