Linkuri accesibilitate

Donald Trump și o demonstrație de apropiere față de India


La întîlnirea de la Washington

Un mesaj pentru China, rivalul regional al Indiei.

Presedintele Statelor Unite, Donald Trump s-a intilnit ieri cu omologul sau din India, Narendra Modi. Despre temele abordate în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

Referindu-se la Narendra Modi, presedintele Trump a spus ca este un „prieten adevarat” adaugind ca acesta lupta impotriva coruptiei si pentru reducerea poverii fiscale.

Cei doi sint considerati politicieni nationalisti si ambii sint adepti ai Internetului, pentru a se adresa direct sustinatorilor, nu prin intermediul presei. Analistii spun ca aceasta demonstratie de apropiere fata de India a fost si un mesaj pentru rivalul regional al Indiei, China, in conditiile in care Trump este dezamagit ca Beijinul nu exercită presiuni suficiente asupra Coreei de Nord pentru a-i stopa programul nuclear militar.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:45 0:00
Link direct

In spiritul traditiei recente, presedintele Modi l-a elogiat si el pe Donald Trump pentru experienta sa „vasta si de succes” in afaceri, spunind ca aceasta va contribui la dezvoltarea relatiilor intre India si Statele Unite. El a invitat-o pe fiica presedintelui, Ivanka la o conferinta, in India, pentru intreprinzatori.

Dar aceste dovezi de admiratie reciproca ascund partea mai problematica a relatiei, in conditiile in care administratia Trump pare mai putin preocupata de comert si chestiuni de securitate in Asia, decit predecesorii ei. India a privit cu ingrijorare apropiarea lui Donald Trump de presedintele Chinei si anumite politici de imigratie, care ar putea restrictiona accesul lucratorilor indieni din domeniul tehnologiei in Statele Unite, ca si pozitia administratiei americane fata de pericolul incalzirii globale.

Au fost realizate progrese in domeniul cooperarii militare, in special indreptata impotriva expansionismului chinez, in zone maritime din apropierea Chinei. Statele Unite vor livra Indiei drone, menite sa monitorizeze miscarile militare ale Chinei.

XS
SM
MD
LG