Linkuri accesibilitate

Un bilanț al relațiilor moldo-americane, de Ziua Independenței Statelor Unite


Statele Unite ale Americii sărbătoresc marți 4 iulie 2017 241 de ani de la proclamarea independenţei. Diana Răileanu cu un bilanț al celor 25 de ani de relaţii diplomatice moldo-americane.

Statele Unite ale Americii se află în topul donatorilor externi ai Republicii Moldova, aceasta fiind dovada cea mai concludentă că Washingtonul susţine Chişinăul nu doar prin mesaje de încurajare. Din 1992, de când s-a pus temelia relaţiilor diplomatice moldo-americane, SUA a oferit Republicii Moldova mult peste un miliard de dolari.

Comentatorii politici constată că relaţia moldo-americană a atins apogeul în 2014. În martie, adjuncta secretatului de stat american, Victoria Nuland, aflată într-o vizită la Chişinău, declara că relaţiile dintre Statele Unite şi Moldova sunt „mai strânse ca niciodată”. În vara aceluiași an, Senatul Statelor Unite adopta o rezoluţie privind consolidarea legăturilor cu Republica Moldova şi sprijinirea integrităţii ei teritoriale. Documentul recomanda, între altele, sporirea cooperării în domeniul informaţiilor, sprijin american pentru societatea civilă şi mass-media independentă, schimburi culturale şi cetăţeneşti mai frecvente.

A urmat însă o perioadă mai puţin intensă în cooperarea moldo-americană. Furtul din sistemul bancar şi instabilitatea politică au afectat cooperarea, constata fostul Ambasador moldovean la Washington, directorul executiv al IDIS Viitorul, Igor Munteanu, într-un recent interviu pentru postul nostru de radio:

„Instabilitatea politică, practic, a dinamitat agenda bilaterală pe o perioadă de doi ani de zile în care multă lume sau politicieni erau obsedați mai mult de supraviețuire, aici, la Chișinău, şi de mutarea pozițiilor importante pe care le dețineau, decât de un dialog strategic, care este atât de important pentru Republica Moldova în raport cu Statele Unite. Eu cred că vina ține de Republica Moldova și de guvernele slabe care au urmat, au succedat unul după altul între anii 2015 și 2017. Eu cred că este o mare nevoie în acest moment de reziliență și probabil că Ministerul Afacerilor Externe consideră că trebuie să punem o energie suplimentară în acest dialog bilateral”.

La finele lunii trecute, asistenta adjunctă a secretarului de stat pentru afaceri europene şi eurasiatice, Bridget Brink, s-a aflat la Chişinău pentru a marca relansarea dialogului strategic dintre Statele Unite şi Republica Moldova, semnat în 2014. Mai mulţi analişti de la Chişinău comentau atunci că relaţiile moldo-americane par să revină pe făgaşul normalităţii, mai ales după ce guvernul Filip a desemnat candidatura viitorului Ambasador al Republicii Moldova în SUA, funcţie care a rămas vacantă aproape 2 ani. E vorba de Aureliu Ciocoi, diplomat de carieră, care anterior a reprezentat ţara în Germania şi China.

De-a lungul anilor, relaţiile moldo-americane au depăşit albia politicului. Statele Unite pot fi considerate ţara care a sprijinit cel mai mult intenţia Republicii Moldoca de a-şi moderniza forţele armate. Din 1995 încoace au fost semnate peste 15 acorduri militare. Alte programe susţinute de poporul american sunt, bunăoară, Programul „De la fermier la fermier”, în care producătorii americani şi-au dezvoltat afacerilor fiind îndrumaţi de experţi de peste ocean sau Programul Compact, graţie căruia au fost reabilitate porţiuni de şosele naţionale cu o lungime totală de aproape o sută de kilometri, au fost puse în funcţiune zece sisteme de irigare ce acoperă o suprafaţă de 15 mii hectare de teren agricol.

Un adevărat simbol al cooperarii moldo-americane au devenit voluntarii. Probabil nu există localitate în RM care să nu fi găzduit un voluntar din „Corpul păcii”, program în care cetăţeni americani, petrec doi ani din viaţa lor în unul din satele din Republica Moldova. Elevi, studenţi, jurnalişti sau primari din toată ţara au beneficiat de-a lungul anilor de vizite peste Ocean. În 2009, primarul din Colibaşi, Ion Dolganiuc a fost pentru trei săptămâni în Statele Unite. A revenit acasă schimbat, spun el, cu mai multă preţuire pentru libertăţile omului şi buchea legii:

„A fost una din cele mai frumoase experienţe şi a fost printre primele mele experienţa ca primar, la primul mandat, în 2009. Am văzut cum trăiesc americanii, pentru că am fost cazaţi în familii, cât şi felul în care funcţionează administraţia publică locală. Probabil cea mai mare diferenţă este mentalitatea. La ziua de azi cred că avem în jur de o sută de familii de colibăşeni stabiliţi în Statele Unite, ţinem legătură cu ei. Au donat şi donează în continuare pentru un proiect pe care îl implementăm la Colibaşi, se numeşte „Modul sănătos de viaţă”, ceea ce presupune conversia clădirii fostului cinematograf în sală polivalentă de sport.”

Europa Liberă: Dacă ar fi un lucru pe care ar putea să moldovenii să-l înveţe de la americani, care ar fi acela, din punctul Dvs de vedere?

Ion Dolganiuc: „Respectarea legii de către cetăţeni şi, la nivel de stat, legea să fie în capul mesei.”

În cel mai recent interviu oferit postului de televiziune Jurnal TV, ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, James Pettit, s-a arătat decepţionat faţă de modul în care este guvernată în prezent Republica Moldova. Spre deosebire de interviurile precedente, când James Pettit spunea că cea mai mare problemă a ţării este corupţia, de această dată ambasadorul american a vorbit despre dezamăgirea cetăţenilor care din cauza nevoilor şi instabilităţii politice se văd nevoiţi să părăsească ţara.

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG