Linkuri accesibilitate

Nordul și sudul Coreii vor avea discuții inclusiv pe tema Jocurilor Olimpice


Fenianul a acceptat invitația sud-coreeană de a avea marți o rundă de convorbiri în localitatea Panmunjom din zona demilitarizată.

Coreea de Nord și Coreea de Sud au căzut de acord să poarte săptămâna viitoare discuții la nivel înalt, urmând să atingă și subiectul eventualei participării a nordului la olimpiada de iarnă găzduită de Coreea de Sud.

Ministerul apărării de la Seul a anunțat că Fenianul a acceptat invitația sud-coreeană de a avea marți o rundă de convorbiri în localitatea Panmunjom din zona demilitarizată de la granița comună.

Baik Tae-hyun, purtător de cuvânt al Ministerului Unificării de la Seul, a spus că pe agenda discuțiilor programate să aibă loc la Casa Păcii se vor afla Jocurile Olimpice de iarnă și „căi de îmbunătățire a relațiilor bilaterale” dintre cele două Corei.

Știrea reluării discuțiilor dintre cele două Corei, după o pauză lungă, marcată de tensiuni accentuale, a fost salutată de președintele american Donald Trump, de China și de Rusia.

Vor fi primele asemenea contacte din decembrie 2015.

În ajunul noii deschideri, ambele părți făcuseră gesturi de bunăvoință.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un propusese în mesajul său de anul nou trimiterea unei delegații din țara sa la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang, din februarie, exprimându-și speranța că ele vor fi încununate de succes.

În replică, Seulul a propus o întâlnire la nivel înalt, cu participarea unor miniștri sau vice-miniștri, spunând că dorește rezolvarea crizei nucleare pe baza dialogului și diplomației.

Și mai recent, Coreea de Sud și Statele Unite au făcut încă un gest de bunăvoință.

Yoon Young-chan, purtătorul de cuvânt al președinției sud-coreene, a spus vineri că Fenianul și Washingtonul au căzut de acord să-și amâne exercițiile militare comune, programate pentru luna februarie, tocmai în perioada Jocurilor Olimpice. Oficialul a mai spus că decizia a venit după ce Nordul a promis să trimită sportivi la olimpiadă.

Tensiunile din peninsula coreeană au crescut mereu în 2017, odată cu noi teste balistice nord-coreene și cu retorica belicoasă la adresa Nordului din partea președintelui american Donald Trump.

În ultimele zile, însă, Trump, a salutat anunțul discuțiilor dintre Seul și Fenian, asumându-și meritul principal pentru această detensionare.

Națiunile Unite au înăsprit sancțiunile împotriva Fenianului chiar înaintea Crăciunului, la o lună după ce nord-coreenii spuseseră că au testat o rachetă balistică intercontinentală capabilă să lovească partea continentală a Statelor Unite.

Experții și oficialii din regiune au păreri diferite despre sinceritatea noii oferte de dialog venită de la Fenian.

Ministrul japonez al apărării, Itsunori Onodera, citat de RTR, a făcut apel la precauție.

„Coreea de Nord trece prin faze succesive de dialog aparent și provocare, continuând în tot acest timp programul de înarmare. Noi nu avem nici o intenție să ne slăbim vigilența”, a mai spus Onodera.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG