Linkuri accesibilitate

Republică prezidenţială! Dar cine are nevoie de ea?


Nici o modificare a sistemului de guvernare nu mai poate îmbunătăţi viaţa simplilor muritori din Moldova.

Trudă mare în Partidul Socialiştilor! Cică a adunat Partidul peste 700 de mii de semnături pentru schimbarea sistemului de guvernare din republică parlamentară în republică prezidenţială. Şi aşa vrea chipurile Partidul Socialist să primenească ţara.

Republică prezidenţială! Dar cine are nevoie de ea?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00
Link direct

De fapt, cine are nevoie de republica prezidenţială? În mod sigur preşedintele Dodon, nu? Atunci omul ar avea nişte împuterniciri care, zice-se, îi lipsesc pentru a face ordine în ţară. Ce-i drept, aici am o nedumerire. De ce oare Igor Dodon a dorit să fie preşedinte, dacă ştia că funcţia aceasta nu-i oferă un spaţiu de manevră prea mare? Ca acum să schimbe sistemul de guvernare şi să-l subordoneze funcţiei sale? Nu e mai simplu să învingă în apropiatele alegeri parlamentare cu tovarăşii săi socialişti? Învingeţi în alegeri, stimabililor, şi nu mai trebuie să ne jucăm de-a schimbatul sistemului de guvernare! Sau poate nu sunteţi în stare să învingeţi? Atunci chestia cu republica prezidenţială poate fi văzută altfel.

Aşadar, au nevoie Igor Dodon şi socialiştii de republica prezidenţială. Putem să admitem că şi autorii celor 700 de mii de semnături vor asta cu adevărat. Deşi eu n-aş fi foarte sigur. Dar ceilalţi oameni au nevoie? Nu sunt convins.

Mi se pare de domeniul evidenţei că nici o modificare a sistemului de guvernare nu mai poate îmbunătăţi viaţa simplilor muritori din Moldova. Poţi să reorganizezi sistemul. Cum însă oamenii rămîn cu aceleaşi apucături, nimic nu se va schimba. Era odată o mare polemică aici legată de cine trebuie să aleagă şefului statului. Şi am avut preşedinţi aleşi de oameni, şi preşedinţi aleşi de Parlament. Randamentul tuturor a fost la fel de modest.

Schimbaţi mentalitatea, stimabililor! Şi nu mai bombardaţi oamenii cu soluţii false. Mai bine suflecaţi-vă mînecile şi faceţi ceva pentru rezolvarea problemei deşeurilor. Mîine vom fi acoperiţi de mormane de deşeuri şi nu vom mai avea un rîu nepoluat. Deja nu-l mai avem.

XS
SM
MD
LG