Linkuri accesibilitate

„Republica Dragnea” se pregăteşte pentru asaltul final (Ioan Stanomir/Contributors.ro)


Ziare de la București
Ziare de la București

Revista presei românești

Corina Rebegea, care conduce Inițiativa SUA-România a CEPA, institut din Washington dedicat studierii Europei Centrale si de Est, poartă un dialog cu Ioana Ene-Dogioiu, consemnat pe Ziare.com. Subiectul este războiul informațional dus de Rusia în România. „Iscusința rușilor este să speculeze tensiuni care deja există în societate, istoria, naționalismul, antisemitismul. Se lucrează foarte bine cu materialul clientului. (...) Scopul e să introduci neîncrederea în Vest și să slăbești atașamentul României pentru cel mai mare proiect de după Marea Unire". Instrumentul este un „ecosistem al dezinformării”, format din „organele de presa clasice de propaganda despre care știm că sunt plătite de Kremlin, gen Sputnik, Rusia 1, RT. „Dar sunt, spune Corina Rebegea, și canale pentru tineri pe Youtube de exemplu, Ruptly, In the now, unde vezi niște tineri haioși, dinamici care îți explică într-o engleză impecabilă evenimentele de pe scena mondială, conspirațiile și degradarea Vestului. Apoi avem tot felul de site-uri marginale cu un număr destul de mic de cititori (...). Aceste site-uri sunt conspiraționiste, distorsionează evenimentele”. Tehnica de dezinformare are deja un nume: „ ping-pong rusesc. O anumită narațiune e aruncată dintr-un colț într-altul al Internetului. Apare ceva pe un site, cineva pe Facebook redă povestea, Sputnik intră și spune uite ce spun românii sau blogerii!"

România se subminează însă și prin forțe proprii. Ioan Stanomir scrie pe Contributors.ro că „republica Dragnea” se structurează cu fiecare zi mai mult, odată cu capturarea, rând pe rând, a instituțiilor. Ce îi permite liderului social-democrat să înainteze în pas alert spre completarea programului său e premierul pe care și l-a ales și pe care, nu uită Stanomir să reamintească, președintele Iohannis l-a accceptat fără murmur. Abia acum șeful statului își dă seama că planul lui Dragnea este să-l scoată cu totul din joc. Deja marja de manevră a lui Klaus Iohannis e limitată, „dacă nu cumva absentă”. Dragnea a învățat ce era de învățat din eșecul Uniunii Social-Liberale de a amenda Constituţia. Nu merge dintr-o dată, dar merge perfect din bucățele bine asamblate. Iar subminarea prerogativelor prezidenţiale nu este un accident, o bătălie personală, „ci parte din planul care are ca obiectiv înstăpânirea autocraţiei în România. Republica Dragnea, încheie Ioan Stanomir, se pregăteşte pentru asaltul final”.

Și Andreea Pora în revista 22: ”Instituțiile statului se topesc una câte una, până când se vor transforma într-un boț ce va încăpea într-un fișet din vila din Alexandria”, scrie. „Codurile penale încep să semene tot mai mult cu niște legi pentru persoanele defavorizate sau cu dizabilități. (...) Făptașii stau cu șampania la frapat. (...) Înregistrările audio, video (inclusiv cele proprii) sau ce e prin computere, acolo unde se arhivează tot felul de chestii compromițătoare, cum ar fi facturi sau filme porno, trebuie distruse imediat de procurori, dacă nu au legătură cu fapta”. Ce încurcă nițel ofensiva lui Liviu Dragnea e prăduirea banului personal al românului. Așa că se intră deja pe cont propriu în campania pentru prezidențiale. Chiar luna viitoare, cu marele miting pesedist, care, scrie Pora, „e mai mult o contramanifestație târzie la protestele #REZIST. Să vedem ce iese, că niciodată nu știi unde dai și unde crapă”.

XS
SM
MD
LG