Linkuri accesibilitate

În turul doi al alegerilor prezidențiale, care va avea loc pe 3 noiembrie, se vor întâlni Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo.
În turul doi al alegerilor prezidențiale, care va avea loc pe 3 noiembrie, se vor întâlni Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo.

Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo se invită reciproc la dezbateri

Alegerile prezidențiale continuă cu turul doi, care se va desfășura la 3 noiembrie, în care va avea loc o confruntare între Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo. Referendumul republican constituțional a atins pragul de validare și numărul necesar de voturi „DA” pentru a fi validat și produce efect.

10:27 20.10.2024

Primele încălcări, semnalate de observatorii Promo-Lex

Observatorii Promo-LEX au semnalat 173 de incidente până la ora 9:00, dintre care 34 au fost verificate și confirmate.

În 7 cazuri, au fost identificate materiale de publicitate electorală în secțiile de vot sau la mai puțin de 100 m de acestea. Responsabilitatea de înlăturare revine APL și președinților Biroului Electoral.

În 4 cazuri, persoane neautorizate au fost prezente în secțiile de votare sau în raza de 100 m. Două incidente s-au produs în diasporă: în Atena, o persoană care susținea că este observator nu a avut acreditare; în Italia, o persoană s-a prezentat ca reprezentant al unui concurent electoral.

În două secții de votare, buletinele nerepartizate nu au fost păstrate în siguranță. La o secție din Chițcanii Vechi, Telenești, buletinele erau la vedere, iar la Jora de Mijloc, pe un scaun, din lipsa unui dulap sau seif. Potrivit Promo-Lex, membrii biroului au confirmat că și în scrutinele electorale precedente a fost aceeași situație.

Alte încălcări includ: nerespectarea secretului votului (2 cazuri), vot în grup (1 caz), acces restricționat pentru observatori (2 cazuri), sigilarea necorespunzătoare a urnelor (5 cazuri), deficiențe în listele electorale (1 caz). Și un caz când numărul buletinelor de vot nu coincide cu numărul alegătorilor înscriși în lista de bază.

De asemenea, au fost semnalate întreruperi ale filmării procesului electoral în 8 cazuri și o suspendare temporară a votării la o secție din Buiucani din cauza unei pene de curent.

„Promo-Lex” este cea mai mare organizație neguvernamentală moldoveană care monitorizează alegerile și prezintă periodic rapoarte operative de monitorizare în paralel cu cele prezentate de CEC.

10:16 20.10.2024

Prezența a depășit 7,5%. Autoritățile înregistrează primele încălcări

Către ora 10:00, la secțiile de votare din țară au venit în jur de 210.000 de alegători, adică peste 7,5%. Participarea este similară cu cea din primul tur al alegerilor prezidențiale precedente (2020).

Cel mai activ se votează la Dondușeni. În capitală s-au prezentat la vot în jur de 45.000 de alegători, adică aproximativ 7%.

Până acum, în străinătate au votat 16.300 de alegători, iar la secțiile de votare pentru cetățenii moldoveni din stânga Nistrului – 2.300.

Către ora 09:00, la referendum au participat peste 72.000 mii de legători, adică în jur de 2,6%. CEC anunță datele pentru referendum cu o oră întârziere.

Procesul de votare se desfășoară în regim normal, fără incidente majore, a asigura Comisia Electorală Centrală. Cu toate acestea, în primele două ore de votare poliția a înregistrat 6 încălcări, inclusiv un posibil caz de corupere a alegătorilor și un caz de fotografiere a buletinului de vot.

09:51 20.10.2024

Andrei Năstase a votat pentru un președinte „competent”

Candidatul independent Andrei Năstase a votat pentru un președinte „capabil, curajos și competent”. Ex-ministrul de interne vrea ca următorul președinte să „combată corupția” și să „curme hoțiile”.

Dacă va deveni șeful statului, Năstase spune că va promova „relații bine cu toate țările lumii” și se va asigura ca „Moldova să nu fie stăpânită de interese străine”.

Năstase s-a lansat în campania prezidențială având drept principala promisiune restabilirea facilităților fiscale și vamale pentru toți rezidenții zonei economice libere.

09:39 20.10.2024

Fără incidente la secțiile din zona de securitate

Interiorul unei secții de votare din Varnița.
Interiorul unei secții de votare din Varnița.

Fără incidente la secțiile de votare din zona de securitate, inclusiv la cele dedicate moldovenilor cu domiciliul în regiunea transnistrean.

Până la ora 09:00, la cele trei trei secții de votare din Varnița au votat 511 oameni la prezidențiale și 506 – la referendum.

În satul vecin, Gura Bîcului a votat un singur om pentru alegeri si pentru referendum.
La Rezina au votat 151 de oameni atât pentru referendum, cât și pentru prezidențiale.

Cetățenii moldoveni care locuiesc în regiunea transnistreană trebui să voteze pe malul drept al Nistrului. Pentru ei, au fost constituite 30 secții de votare în 21 de localități.

Varnița.
Varnița.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG