Linkuri accesibilitate

După un duș rece, tabără „DA” la referendum recuperează, iar avantajul Maiei Sandu crește

La scurt timp după închiderea secțiilor de votare în R. Moldova în urma votului din 20 octombrie, CEC a început a publica pe site-ul său rezultatele parțiale, sugerând doar inițial un posibuil vot negativ la referendum, dar și o victorie a Maiei Sandu în primul tur de scrutin al prezidențialelor.

10:53 20.10.2024

Renato Usatîi se vrea un președinte „responsabil pentru tot”

Ex-primarul de Bălți, Renato Usatîi, a votat pentru un președinte care „să fie responsabil pentru tot” în R. Moldova. La ieșire din secția de votare, Usatîi a spus că vrea ca „tot ce a fost în ultimii 30 de ani să nu se mai repete”.

Unul dintre principalii contracandidați ai Maiei Sandu, Usatîi a votat doar la prezidențiale, nu și la referendumul cerut de actuala guvernare. Prezentă alături de el la votare, mama lui Usatîi a votat și la referendum.

Fiind întrebat de jurnaliști dacă va promova vectorul european, Usatîi a evitat să răspundă, spunând că R. Moldova nu merită să stea „nici în anticamera Uniunii Europene”.

În campanie, liderul Partidului Nostru a promis să „unească” societatea. „Moldova nu trebuie să se încline nici în dreapta, nici în stânga, deoarece riscă să se prăbușească. De aceea, voi promova doar vectorul dezvoltării naționale”, a spus Usatîi.

11:02 20.10.2024

Octavian Țîcu a votat pentru pentru „viitorului european” al R. Moldova

Candidatul pro-european Octavian Țîcu a spus, la ieșirea din cabina de vot, că a votat pentru „viitorului european al țării” și împotriva „războiului”.

Istoricul Octavian Țîcu este candidatul blocul electoral „Împreună”, format din trei partide: Platforma DA, Partidul Schimbării și Liga Orașelor și Comunelor. Ca și Sandu, Țîcu și partidele care-l sprijină vor să aducă Moldova în UE, dar spun că ar face-o mai bine decât actuala putere.

El a mai declarat presei că a realizat „tot ce a visat în viață”, iar acum așteptările sale sunt în mâinile cetățenilor R. Moldova, care decid la urne ce fel de președinte își doresc.

11:29 20.10.2024

Maia Sandu mai vrea un mandat pentru a păstra „pacea și stabilitatea” în R. Moldova.

Actuala președintă, Maia Sandu, a spus la ieșire din cabina de vot că vrea ca R. Moldova să se „dezvolte în pace” și doar votul de astăzi al cetățenilor „poate păstra pacea și stabilitatea” în R. Moldova.

Sandu, care luptă pentru încă un mandat de președintă, a votat din convingerea că „moldovenii trebuie să-și determine singuri soarta”, nu „minciunile și banii murdari”.

Potrivit ei, votul nu este „doar o ștampilă”, ci o alegere pentru cum va trăi R. Moldova „începând cu ziua de mâine”. Sandu spune că votul de la referendum va determina soarta R. Moldova „pentru multe decenii înainte”.

Ea a îndemnat cetățenii să voteze atât la referendum, cât și prezidențiale.

În campanie, Sandu a avut ca temă principală integrarea europeană și a promis să pregătească R. Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană până în 2030.

11:43 20.10.2024

Irina Vlah vrea să fie o președintă care va avea „grijă de oameni”

Candidata independentă Irina Vlah a declarat, la ieșire din secția de votare, că a votat pentru o „Moldovă pașnică și neutră”. Vlah vrea să fie un președinte care „are grijă de oameni” și care „crede în viitorul R. Moldova”.

Ea a votat și la referendum. Vlah anterior și-a îndemnat susținătorii să voteze „Nu” la referendumul despre aderarea la Uniunea Europeană.

Anunțându-și candidatura, ea a spus că programul ei electoral se va concentra pe „problemele concrete ale oamenilor și pe soluții pentru ele”, dar fără a preciza despre ce este vorba. La câteva luni distanță, când a fost înregistrată în cursă, Vlah a spus că tema principală a campaniei sale va fi „pacea și prosperitatea”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG