Linkuri accesibilitate

Republicanii și șefia Camerei Reprezentanților de la Washington


Unul dintre primele evenimente politice în Statele Unite, ale anului 2023, este alegerea președintelui Camerei Reprezentanților, odată cu trecerea controlului de la democrați, la republicani.

Cel care a fost în Congresul trecut liderul minorității republicane, Kevin McCarthy, întâmpină mai multe dificultăți decât se întâmplă de obicei, în special pentru că grupul său parlamentar este scindat – conservatori tradiționali, ultra-conservatori în chestiuni sociale sau economice, susținători ai lui Donald Trump și alte categorii.

Republicanii și șefia Camerei Reprezentanților de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:10 0:00

Așa numitul Caucus al Libertății, ultra-conservator, dorește în schimbul votului ca McCarthy să simplifice procesul de înlocuire a președintelui Camerei, care acum prevede că doar o majoritate a republicanilor din acest for legislativ poate să solicite un vot de înlocuire. Freedom Caucus dorește să fie mai ușor ca un astfel de vot să fie obținut.

Se pare că Kevin McCarthy este dispus să aprobe ca cinci membri republicani să fie suficienți pentru declanșarea procesului, ceea ce îi va știrbi autoritatea, dar poate să-i asigure alegerea. Alți deputați republicani nu sunt de-acord spunând că dacă se aprobă un astfel de proces, Camera Reprezentanților este practic ținută ostatecă de câte un grup redus numeric de membri, ceea ce va duce la blocaje.

Deocamdată cinci membri ultra-conservatori amenință public că nu vor vota pentru Kevin McCarthy, ceea ce i-ar compromite șansele, pentru că republicanii au o majoritate foarte mică. Dar chiar dacă McCarthy acceptă această condiție, încă nu este suficient ca să-și asigure alegerea. Un număr de membri, între care și cel care va conduce Comisia Juridică a Camerei, deputatul Jim Jordan, doresc investigații îndreptate împotriva administrației Biden, inclusiv avându-l în vizor pe fiul președintelui și membrii ai cabinetului.

Pe de altă parte, dacă asta va consuma timpul și domina agenda republicanilor, aceștia riscă să piardă în ochii electoratului, pe ansamblu.

XS
SM
MD
LG