Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii: Între coronavirus și Constituție


În ultimele trei zile, autoritățile din sănătate au raportat peste 1100 de noi infectări cu Covid-19, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în rândul persoanelor nevaccinate. Experții în sănătate vorbesc despre o creștere alarmantă, explicată de autorități prin faptul că se fac mai multe teste rapide. Evoluția pandemiei de Covid-19 este una din temele retrospectivei săptămânii.

Retrospectiva săptămânii: Între coronavirus și Constituție
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:12 0:00
Link direct

Pe fundalul intensificării pandemiei, procentul celor imunizați rămâne destul de redus, spune Inga Pasecinic, directoarea Centrului de strategii și politici de sănătate. Datele autorităților de profil arată că numai 21% din populația Republicii Moldova s-a vaccinat, mare parte dintre cetățeni rămânând indeciși sau adversari ai imunizării. De câteva săptămâni, Inga Pasecinic este implicată într-o campanie de informare și de promovare a vaccinării în mediul rural. Ea constată că oamenii sunt influențați de opiniile autorităților din sat, inclusiv de informațiile manipulatorii, neprobate care apar în unele medii și pe rețelele de socializare:

Cazurile cresc, dar noi oricum batem pasul pe loc

„Chiar astăzi ne-am ciocnit de o situație într-o localitate din raionul Sângerei unde preotul care a fost bolnav de Covid, formă gravă, continuă să promoveze anti-vaccinarea și chiar cei care vin la slujbele, sunt rugați să iasă afară din biserică. În altă localitate, dimpotrivă, fața bisericească este un susținător. Sunt localități cu primari pro, primari contra. Din păcate, bântuie încă acele mituri. Cazurile cresc, dar noi oricum batem pasul pe loc. Continuă cetățenii să ezite, să aibă dubii, să se refere la diverse fake news și știri care circulă pe rețelele de socializare.”

Experta în sănătate crede că decidenții din sănătate ar trebui să extindă lista spațiilor în care accesul este condiționat de prezentarea unui certificat de vaccinare, a unui test negativ de Covid sau a unui act care confirmă prezența anticorpilor, cum ar fi, de exemplu, piața. În același timp, aplicarea unui măsuri sanitare mai severe, cere și un control eficient al respectării acestora, mai spune Inga Pasecinic:

„Chiar de la începutul pandemiei, încă de atunci, într-un fel, nu a existat o supraveghere strictă a persoanelor plasate în autoizolare sau carantină. De aia, oamenii, într-un fel, sunt rebeli, nu au frică, știu că nimic nu li se va întâmpla și, din păcate, nu respectă. Nu respectă purtarea măștii. Dacă și o poartă, mulți din ei nu o poartă corect, nu se autoizolează, nu respectă carantina. Respectiv, da, introducem măsuri, condiționăm intrarea la aceleași festivaluri, evenimente în masă, dar cum verificăm acel certificat?”

Tot în această săptămână magistrații Curții Constituționale au respins solicitarea procurorului general de a fi exclus din componența Consiliului Suprem de Securitate, pe fundalul unei dispute între Alexandr Stoianoglo și guvernarea dominată de partidul pro-prezidențial PAS.

Majoritatea parlamentară a votat în această săptămână în primă lectură un set de amendamente constituționale care vizează sistemul judiciar, însă PAS-ul nu are suficiente mandate pentru a le promova, fiind necesare voturile a 68 de deputați. Despre efectul acestor amendamente l-am întrebat pe directorul adjunct pe probleme juridice al Institutului pentru Politici şi Reforme Europene, Iulian Rusu:

„Majoritatea actuală parlamentară menționează că reforma justiției va fi complicat de dus până la capăt, dacă acest proiect nu este votat și nu intră în vigoare, eu aș formula așa, că va deveni mult mai complicat să ne asigurăm că garantăm independența veritabilă a actorilor justiției. Sunt prevederi depășite de timp și toxice. Numirea în funcție iniția pentru un mandat de cinci ani și după asta confirmarea până la atingerea plafonului de vârstă, asta ar fi, uite, eu te numesc pe cinci ani, dar am să văd cum ai să te porți. Dacă ai să te porți adecvat, atunci am să te reconfirm.”

Iulian Rusu mai crede că în timp ce guvernarea de Chișinău își asumă crearea unor mecanisme adiționale de responsabilizare a actorilor din justiție, în sistem se atestă o inerție, alimentată și de cei care se opun schimbărilor sau dau dovadă de reticență.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG