Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Pregătirile de protestul anti-guvernamental de duminică sunt analizate de Nicolae Negru şi Ion Tăbărţă.

Editorialistul de la Ziarul Național Nicolae Negru crede că în confruntarea dintre opoziția pro-europeană și putere fiecare joacă în interesul său. Într-un recent articol de opinie, el a ținut să precizeze că „independența nu e a lui Plahotniuc, dar nici a lui Năstase nu este, ca să o calce în picioare, să o terfelească în lupte politice, electorale.”

Retrospectiva săptămânii politice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:44 0:00
Link direct

Nicolae Negru crede că cei de la guvernare fac tot posibilul ca cetățenii să iasă într-un număr cât mai mic la demonstrația de pe 26 august, pe când organizatorii au nevoie să adune cât mai multă lume:

Nicolae Negru
Nicolae Negru

„Dacă într-adevăr lumea a fost revoltată de anumite decizii, de ce atunci s-a întins atâta acest protest?! Îmi vine ideea că, de fapt, acest protest are alt scop. Și cu sistemul electoral, doar practic opoziția se împăcase și acum după invalidarea alegerilor a început să vorbească din nou despre acest sistem electoral. Se vede un scenariu al opoziției, se vede o anumită strategie, o anumită tactică, dar din punctul meu de vedere ea este legată în mod evident de campania electorală. Se întreține o anumită temperatură a spiritului protestatar și se speră că iată această temperatură va rezista până la alegerile din 24 februarie.”

Spre deosebire de alte manifestații, în ajunul celei de duminică organele de forță au trimis mai multe mesaje de atenționare, inclusiv informații despre posibile chemări la dezordine. Nicole Negru crede că această poziție este influențată inclusiv de tonul ultimativ al unor activiști din mișcarea protestatară:

„Nu am mai auzit de la persoane cu autoritate în public să facă asemenea îndemnuri, despre proteste până la capăt, asta până unde? Acest anunț despre venirea cu corturi, cu alimente, adică o să dureze mai mult, până ne luăm țara înapoi. Au mai fost, desigur, chestiile acestea cu țara înapoi, dar acum parcă situația e mai sensibilă și ambele părți trebuie să fie foarte atente la ceea ce poate urma. De aceea, e normal ca autoritățile să fie foarte atente și organizatorii acestor manifestații. Eu sunt sigur că nimeni dintre ei nu planifică violențe.”

Observatorii de la Chișinău au tratat diferit intenția opoziției protestatare de a instala corturi în PMAN de Ziua Independenței. Astfel, unii au vorbit despre un spectacol electoral și despre faptul că nu ar fi o ideea bună, iar alții au spus categoric că protestele nu trebuie amestecate cu un eveniment de importanță istorică.

Iată însă ce crede analistul Ion Tăbârță despre această chemare a liderilor mișcării protestatare:

Ion Tăbârţă
Ion Tăbârţă

„Desigur că cetățenii trebuie permanent mobilizați, cetățenii trebuie permanent menținuți cu anumite lozinci, cu anumite acțiuni pentru ca acest spirit protestatar, această flacără a lor de a ieși împotriva puterii care le încalcă anumite drepturi în permanență să fie vie. Și vedem această soluție, pe undeva ingenioasă, pe undeva simbolică. Se protestează pe 26, pe urmă cu corturile se întâmpină Ziua Independenței, data de 27 august cumva simbolizând că una am vrut atunci și unde am ajuns acum. Atunci s-a votat pentru valori naționale, pentru democrație, iar acum aceste lucruri nu le avem sau puțin avem din ele. Și desigur, se face vinovat factorul politic.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG