Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii: Regrupări de forțe politice în tabăra unionistă și pe flancul pro-rus


Roman Mihaieș și Simion Ciochină evaluează cele mai recente evenimente politice.

Retrospectiva săptămânii: Regrupări de forțe politice în tabăra unionistă și pe flancul pro-rus
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:39 0:00
Link direct

Chiar dacă nu toți membrii Partidului Socialiștilor au votat pentru crearea blocului cu Partidul Comuniștilor în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate, cele două forțe politice au constituit un bloc, iar Vladimir Voronin, liderul comuniștilor, este în capul listei electorale.

Comentatorul politic Roman Mihăeș explică de ce este o surpriză acest mariaj politic.

Roman Mihăieș
Roman Mihăieș

„Sigur că a fost o mică surprindere privind crearea blocului socialiștilor cu comuniștii, ceea ce părea incredibil cândva s-a întâmplat. Probabil că Dodon vrea să ascundă alianța rușinoasă cu Șor prin punerea lui Voronin pe listă, dar poate mai sunt și alte interese aici. Este interesant să observăm că, totuși, pe dreapta nu s-a reușit crearea unei alianțe – vor merge pe cont propriu și PAS-ul, și PPDA, și unioniștii, am înțeles că nu au reușit să se unească pe o listă unionistă, ceea ce îi dezavantajează, pentru că se poate întâmpla să nu treacă niciun proiect unionist.


Sper că o să fie o campanie electorală corectă, sper că electoratul pro-european și cel unionist vor face ele unirea electoratului, dacă nu au reușit să se unească partidele, pentru că e nevoie de un vot util pentru partidele care au șanse reale să treacă de pe segmentul acesta pro-european și unionist, astfel încât să fie posibilă după alegeri o majoritate parlamentară pro-europeană. Nu putem să excludem faptul că putem să avem și o victorie relativă a forțelor pro-rusești, de exemplu, blocul comuniștilor și socialiștilor, plus Partidul „Șor”, posibil și partidul lui Usatîi într-o anumită conjunctură să fie cu ei împreună după alegeri, pentru că partidul lui Usatîi va fi partidul care va avea acțiunea de aur, el va decide să meargă sau cu PAS-ul, sau cu stânga să facă o majoritate parlamentară, adică în scenariul acesta sigur că va trebui de văzut unde merge Partidul Nostru și sperăm că se va găsi o soluție ca acest partid să nu meargă cu stânga.”

Simion Ciochină
Simion Ciochină


Și jurnalistul Deutsche Welle, Simion Ciochină, scoate în evidență decizia PSRM și PCRM de a forma un bloc electoral pentru participarea la alegerile parlamentare anticipate din vară.

„Unul din evenimentele importante a fost legat de oficializarea și înregistrarea blocului dintre Partidul Socialiștilor și Partidul Comuniștilor. Asta s-a întâmplat, a fost o surpriză pentru toți, chiar în pofida faptului că mai mulți ani liderii acestor două partide – Dodon și Voronin – se atacau reciproc, își aruncau săgeți tăioase și replici foarte dure. Un alt eveniment a fost cel legat de declarația ex-liderului PLDM, care a spus că PLDM nu va participa în aceste alegeri, dar, dacă să terminăm cu politicul, au fost foarte multe evenimente legate de Partidul AUR-Moldova, replica aceluiași partid din România și formațiune care se pare că în aceste alegeri ar aduce niște surprize.”


Europa Liberă: Ce surprize ar putea să aducă?

Simion Ciochină: „Luând în considerare numărul de votanți pe care i-a adunat în România și numărul celor care au venit din diasporă, dar noi știm că avem foarte mulți moldoveni în diasporă cu cetățenie română care au votat pentru Partidul AUR, respectiv, cumva, aceasta s-ar putea răsfrânge și asupra Republicii Moldova și acest partid ar putea să treacă la limită pragul electoral și ar fi în premieră când un partid unionist în ultimii ani a trecut pragul electoral.

Dacă să vorbim de evenimente sociale, unul din cele mai importante care a fost în gura lumii și a ținut în suspans lumea de la noi a fost neînțelegerea legată de maratonul de vaccinare de la Iași și faptul că moldovenii pot merge acolo, fără a avea cetățenie română să se vaccineze. Pe mine m-a mirat foarte mult faptul că autoritățile atât din România, cât și din Republica Moldova nu au spus clar cine se poate duce și cine nu se poate duce. Respectiv, cetățenii de la noi se tot întreabă: se pot ei duce sau nu? Și ultimul lucru cu care, de fapt, trebuia să încep intervenția mea a fost legat de Paștele Blajinilor, care în acest an nu s-a sărbătorit cu atâta patos și nu a fost sărbătorit pe morminte cum a fost în anii precedenți, ci mai mult acasă, în familie.”

Europa Liberă: Și asta ar putea să îi liniștească pe cei care spun că anume aceste zile ar fi putut să-i adune pe toți grămăjoară și să se ridice numărul infectărilor de COVID-19?

Simion Ciochină: „Eu cred că da. Eu cred că o mare parte a cetățenilor a conștientizat faptul că nu are rost să se expună riscurilor, asta și după un an de pandemie, fiindcă anul trecut erau discuțiile mult mai dure și mult mai strânse, dar în acest an chiar aceasta a mirat; a mirat că oamenii au înțeles că se pot infecta, chiar dacă numărul este în scădere, iar criticile celor care ziceau că va fi un nou val de infectări nu s-au observat și nu au fost chiar atât de evidente.”

Europa Liberă: Trebuie să mai treacă, cel puțin, 10 zile.

Simion Ciochină: „Să vedem, dar eu am mers în teritoriu, în regiuni și am văzut că chiar acolo unde există tradiții nu au mers oamenii la cimitire așa cum o făceau în alți ani, au ales să stea acasă.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG