Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii: sub semnul instabilității politice


Președinta Maia Sandu nu poate desemna un premier fără concursul majorități parlamentare, dar nici majoritatea nu poate instala premierul și guvernul fără concursul șefei statului. Sandu spune că nu va desemna candidatul vreunei majorități din care fac parte transfugii și Partidul Șor și că va aștepta să expire termenul de trei luni fără guvern, ca să poată cere dizolvarea parlamentului. Dar majoritatea parlamentară are opțiunea suspendării din funcție a șefei statului. Cam acestea sunt datele crizei politice care s-au reliefat săptămâna aceasta. Sunt analizate de Tamara Grejdeanu și invitații săi în retrospectiva săptămânii politice.

Retrospectiva săptămânii: sub semnul instabilității politice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:00 0:00
Link direct

Analistul politic Veaceslav Berbeca de la Institutul „Viitorul” crede că ultimatumul pus de președinta Sandu, insistând pe alegeri anticipate sau referendum, a accentuat și mai mult blocajul instituțional de la Chișinău. În opinia lui, este puțin probabil ca Republica Moldova să iasă din criza în care s-a pomenit urmare a unui consens politic:

Veaceslav Berbeca
Veaceslav Berbeca

„Înțelegem că problema dată nu poate fi rezolvată între instituții și nu este exclus să fie depusă o nouă sesizare la Curtea Constituțională pentru a da un verdict asupra situației curente, care trebuie depășită într-un anumit fel. Marea problemă este că ambele părți sunt pe poziții practic ireconciliabile. Maia Sandu este foarte intransigentă și a declarat că nu va duce nici un fel de discuții.”

Europa Liberă: Pe de altă parte există și opinia că indiferent cât de nobile ar fi scopurile și intențiile președinte Maia Sandu, ea ar trebui totuși să respecte decizia Curții Constituționale și recomandările acesteia.

Dar problema, situația de impas nu a fost depășită...

„În mod normal, dacă ne dorim un stat democratic, unde se respectă legea, evident că această opinie este rațională. Curtea Constituțională, prin decizia din 23 februarie nu a spus nimic nou, doar a reiterat o decizie mai veche din decembrie 2015. Dar problema, situația de impas nu a fost depășită și atunci, dacă se va merge așa, bănuiesc eu, se va merge cu o sesizare nouă.”

Europa Liberă: Nu se vede capătul acestor dispute politice și nu este clar cum se vor lămuri politicienii, între timp antreprenorii cer sprijin din partea statului, situația pandemică nu este tocmai încurajatoare, numărul de îmbolnăviri este în creștere, cât să se aștepte o rezolvare?

„Dacă nu avem un guvern plenipotențiar și nu sunt declanșate imediat alegeri anticipate, anul acesta practic este un an pierdut. Probleme sunt foarte mari, noi nu putem să ne permitem luxul acesta de a avea blocaj instituțional, de a ne tot certa, lumina de la capătul tunelului nu se vede.”

Veaceslav Berbeca spune că actualul legislativ seamănă mai degrabă a proiect politic și nicidecum autoritate care să-și asume problemele societății. Cel mai recent Barometru al Opiniei Publice arată că cei mai mulți dintre respondenți au asociat corupția cu politicienii.

Tudor Iașcenco
Tudor Iașcenco

Directorul ziarului „Cuvântul” de la Rezina, Tudor Iașcenco susține că opțiunea consultărilor, recomandată de magistrații Curții Constituționale, nu este una acceptabilă, pentru că asta ar însemna ca președinta Maia Sandu să dea mâna cu politicieni compromiși:

„Din păcate, la noi, un principiul al politicului și politicienilor moldoveni este duplicitatea, care s-a confirmat foarte frumos din decembrie încoace. Dodon cu PSRM-ul, Șor cu partidul și ceilalți, nouă nu ne trebuie referendum, nouă nu ne trebuie anticipate, ca să ne ducem mandatul până la capăt, ca în această perioadă, având toate pozițiile în toate structurile, să încerce să-și consolideze poziția în continuare.

Dar asta înseamnă un faliment deplin al Republicii Moldova...

Fără acțiuni radicale această molimă nu poate fi debarcată din Republica Moldova. Astăzi poziția Maiei Sandu este mai slabă, comparativ cu a majorității infiltrată în toată puterea. Și merge la comunicare, ei spun că noi vrem așa, și ea ce trebuie să facă? Să lase țara pe mâinile lor în continuare?”

Tudor Iașcenco spune că spre deosebire de cei care contestă ideea anticipatelor, Maia Sandu ar avea sprijinul a aproape un milion de cetățeni care au votat-o și a partenerilor europeni. În opinia lui, nu sunt întâmplătoare atacurile lansate de socialiști în adresa ambasadorului european Peter Michalko, care a criticat frecvent tergiversarea reformelor și corupția din Republica Moldova.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG