Linkuri accesibilitate

Efectele economice și sociale ale războiului din Ucraina asupra R.Moldova


Retrospectiva săptămânii politice moldovenești.

Efectele economice și sociale ale războiului din Ucraina asupra R.Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:01 0:00

„Pe termen lung, Republica Moldova va fi greu afectată economic de războiul din Ucraina”, declara la începutul acestei săptămâni președinta Maia Sandu după o întrevedere cu omologul său polonez, Andrzej Duda, la Chișinău. O zi mai târziu, șeful diplomației moldovene, Nicu Popescu a atras și el atenția asupra problemelor economice majore legate de sistarea legăturilor comerciale cu piața estică, vorbind la Bruxelles, în fața Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European.

Autoritățile de la Chișinău cer partenerilor din vest deschiderea piețelor europene pentru produsele moldovenești care nu mai pot fi exportate în spațiul CSI, în special pe piața Federației Ruse, care absoarbe cea mai mare parte a merelor.

Între timp, prețurile au crescut în februarie cu peste 18% față de aceeași lună a anului trecut, iar unii experții economici cred că majorările vor continua, având în vedere situația tensionată din regiune.

Victor Ciobanu, comentator politic, consideră că evoluția prețurilor nu ține doar de contextul războiului ruso-ucrainean și de alte argumente de ordin extern invocate de autorități.

„Nu poate fi explicată această inflație doar prin faptul că importăm. Este oarecum superficial răspunsul guvernării: prețurile cresc în toată lumea, respectiv, la noi. Eu aș zice că două treimi din inflație se datorează faptului că această creștere se generează în interiorul Republicii Moldova. Noi știm foarte bine că practic toate piețele din Republica Moldova sunt cvasi monopoliste. Avem trei, patru, cinci importatori care sunt legați între ei prin înțelegeri de cartel și aici asistăm la un sabotaj”, susține Victor Ciobanu.

Comentatorul sugerează că guvernarea ar trebui să reacționeze prompt iar măsurile să fie specifice situației de criză în care s-a pomenit Republica Moldova:

„Acum este foarte important nu să păstrăm aparențele macroeconomice, că trebuie să acumulăm și TVA-ul, și accizele și pe urmă să le redistribuim prin buget cuiva. Stăm pe anumite poziții conservatoare și absolut nejustificate. Guvernul trebuie să-și revadă abordările, pentru că altfel o să ne înglodăm, o să ne mănânce inflația și criza o să omoare producătorii”, consideră Victor Ciobanu.

Analistul politic Ion Tăbârță crede și el că după o perioadă în care agenda publică a fost marcată de gestionarea fluxului de refugiați, autoritățile ar trebui să intervină pentru a sprijini domeniile afectate cel mai mult de invazia rusească în Ucraina.

„Acum fluxul refugiaților s-a stabilizat. Se atestă mai puține intrări pe teritoriul Republicii Moldova. Această problemă de gestionare a refugiaților a fost rezolvată, însă pe noi acum încep să ne lovească toate consecințele negative ale războiului, de exemplu, întreruperea circuitelor comerciale care erau firești pentru Republica Moldova. Aici avem priorități care neapărat trebuie de soluționat, de exemplu, agricultura. Fermierii acum trebuie ajutați, pentru că acum avem sezonul agricol”, estre de părere Ion Tăbârță.

Agricultorii moldoveni se plâng de scumpirea carburanților și fertilizanților. Din cauza invaziei ruse în țara vecină au fost afectate lanțurile logistice de import din țările din est, de unde se aduceau în mare parte îngrășămintele minerale și substanțele de protecție a plantelor, esențiale pentru începutul acestui sezon agricol, care mai este și secetos.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG