Linkuri accesibilitate

Nicolae Negru: „Plecarea PL de la guvernare nu va produce efectul pe care l-ar fi produs cu un an în urmă”


Restrospectiva săptămânii politice

Neîncrederea față de justiția din Republica Moldova generează suspiciuni și speculații în jurul ultimelor rețineri, comentează analistul politic Nicolae Negru. În timp ce unele voci spun că arestarea mai multor lideri liberali, printre care și primarul capitalei Dorin Chirtoacă ar fi o comandă politică, guvernarea se apără și spune că reținerile din ultimul timp sunt rezultatele reformelor din justiție. Am discutat și cu analistul Nicolae Negru, pe care l-am întrebat ce crede despre ultimele evenimente de pe scena politică, printre care și decizia liberalilor de a părăsi coaliția de guvernare:

„Această decizie radicală a Partidului Liberal, în alte condiții, ar provoca alegeri anticipate. Este o decizie așteptată într-un fel și se vorbește deja demult despre faptul că plecarea PL de la guvernare nu va produce efectul pe care l-ar fi produs cu un an în urmă, și chiar există un interes din partea PDM să elimine și să marginalizeze PL și să atragă la guvernare grupurile Ghilețchi și Leancă.”

Europa Liberă: Deci Partidul Democrat poate foarte ușor și fără liberali să continue actul guvernării?

„Exact asta voiam să spun. Mai mult decât atât, eu cred că procurorii nu ar fi întreprins aceste acțiuni dacă exista pericolul declanșării alegerilor anticipate prin ieșirea PL-ului de la guvernare. Atunci când procurorii s-au pus în mișcare în legătură cu acest dosar al parcărilor din Chișinău, s-a calculat într-un fel posibilitatea ca PL-ul să iasă de la guvernare și prin urmare la nivel politic cineva și-a asumat această consecință a acțiunilor procurorilor.”

În cazul în care se va confirma că Dorin Chirtoacă este vinovat, ori el își va da demisia din funcția de primar, Nicolae Negru spune că socialiștii sunt cei care vor obține controlul în primărie:

„Totul a fost organizat în așa fel ca primăria să cadă în mâinele socialiștilor, fiindcă acum conform legii în vigoare, fiind arestați și primarul, și viceprimarii, și secretarul primăriei, majoritatea consilierilor municipali reprezentată de socialiști, ei ar putea alege un primar interimar din rândul consilierilor municipali socialiști și atunci ei ar putea guverna municipiul Chișinău și atunci ei ar fi în fruntea primăriei în procesul de pregătire a alegerilor municipale anticipate, pentru alegerea unui nou primar.”

Drept reacție la anunțul liberalilor, Partidul Democrat a emis un comunicat de presă prin care spune că reacțiile PL sunt emotive, iar „problemele legate de dosarele de corupție trebuie clarificate în instanțele de drept, nu în interiorul partidelor sau al alianțelor politice”.

PD mai spune că „Guvernul are toată susținerea politică pentru a continua implementarea reformelor și a programului de guvernare asumat”, în timp ce Mihai Ghimpu a spus că miniștrii liberali vor părăsi executivul.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG