Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Reuniunea comitetului de asociere UE-Moldova și controversate numiri în domeniul justiției și serviciilor de informaţii.

Săptămâna politică din Moldova a fost dominată de vizita de la Bruxelles a unei delegații guvernamentale care a participat la reuniunea comitetului de asociere Uniunea Europeană – R.Moldova și de sfaturile și încurajările auzite acolo, dar și de controversate numiri în domeniul justiției și serviciilor de informaţii.

Premierul Pavel Filip a mers la Bruxelles cu mari așteptări, dar va reveni de acolo mai puţin triumfător. Concluzia aparţine analistului politic Nicolae Negru, editorialist la „Ziarul Naţional”: Luni la rând, diverşi demnitari, inclusiv premierul Filip, au dat asigurări la Chişinău, spre protestul vocal al observatorilor şi unor eurodeputaţi, că toate condiţiile Uniunii Europene pentru deblocarea primei tranşe din ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane au fost îndeplinite…

„…dar iată că la Bruxelles lucrurile se văd altfel”, remarcă Negru.

„În special s-a zis acolo că nu e funcţională ANI şi că ea nu dispune de buget pe 2018 ca să funcționeze la maximă capacitate. Dacă vor fi corectate aceste lucruri până în mai, în iunie R. Moldova va primi prima tranşă, dacă nu - va rămâne până în toamnă. Interesant e de ce nu a îndeplinit R. Moldova aceste condiţii, deşi noi ştim că autorităţile sunt bune la promisiuni, la adoptarea de legi, dar când e vorba de implementare, rămânem restanțieri. Cât priveşte schimbarea codului electoral, se pare că UE s-a împăcat cu acest fapt şi acest lucru s-a văzut şi în rezoluția Consiliului UE din februarie. Acolo nu s-a pus accentul pe schimbarea în sine a codului electoral, ci pe cum va fi implementat, cum va fi monitorizate alegerile, respectată corectitudinea, transparenţa etc. asta nu înseamnă că e uşor, poate era mai simplu de revenit la vechiul sistem decât de îndeplinit toate aceste condiţii.”

Parlamentul l-a numit joi pe Vasile Botnari la şefia SIS, o mutare deocamdată greu de înţeles de comentatorii de la Chişinău. Ceea ce se poate spune de pe acum, până la aflarea altor date de context, crede Nicolae Negru, e că decizia ascunde o problemă, şi nu vreun avantaj pe care l-ar avea partidul democrat:

„Mie mi se pare că PD a dat în bară, s-a împuşcat în picior cu această numire. După ce a păţit ruşinea cu fostul director, care a stat în funcţie doar două luni şi i s-a trezit brusc nostalgia faţă de Interpol, guvernarea demonstrează că nu are cadre profesioniste sau că nu profesionalismul e criteriul de care se conduc ei în politica de cadre, că e mai importantă loialitatea faţă de o persoană.

Botnari fusese numit preşedinte al consiliului de administraţie la Moldovagaz, iar aceasta e o poziţie extrem de importantă. El s-a aflat acolo un an şi este scos. Funcţia de director SIS e tot importantă, dar el nu corespunde, acolo e nevoie de alte calităţi. Prin urmare, putem trage concluzia că PD nu dispune de un suficient număr de cadre de încredere şi că nu criteriul profesionalismului este cel care contează, ci al loialităţii personale în cazul de faţă.”

În lipsă unor cât de mici explicaţii, şi expertul în energetică Sergiu Tofilat are câteva teorii referitoare la posibilele motive ale mutării lui Botnari de la Moldovagaz la SIS, toate însă prevestitoare de daune pentru serviciului secret:

„Eu zic că lucrurile vor fi mai clare când va fi numit noul preşedinte al consiliului de administraţie la Moldovagaz. Atunci va fi mai limpede ce a fost asta: fie că dl Dodon s-a înţeles cu Gazprom să obţină dumnealui această funcţie, fie că dl Botnari a greşit ceva, a ajuns în disgraţie şi a fost retrogradat, sau că va continua să fie responsabil şi de Moldovagaz, ca un fel de curator, dar a trecut şi la SIS…”

Sergiu Tofilat este energeticianul care a urmărit mereu îndeaproape activitatea monopolistului rus în R. Moldova şi spune că odată cu apariţia, în 2017, a lui Vasile Botnari în fruntea companiei, transparenţa acesteia a dispărut cu desăvârşire:

„Un exemplu simplu - rapoartele financiare care până în 2017 erau pe site au dispărut toate cu încălcarea legii. Am văzut la fel cum diverse persoane de la Moldovagaz participa la evenimente politice ale PD, prin urmare se poate spune că, pe lângă vacă de muls, Moldovagaz a devenit instrument de promovare a PD.”

Şi acest lucru nu a însemnat nimic bun pentru Igor Dodon şi probabil nici pentru Federaţia Rusă, observă expertul de la comunitatea Watchdog.

Previous Next

XS
SM
MD
LG