La rubrica noastră de vineri, de retrospectivă a săptămânii moldovene, Diana Răileanu s-a oprit de data aceasta asupra unui singur subiect, dar cu mare greutate în discuția publică: anume temerile de izbucnirea unui nou conflict înarmat între Rusia și Ucraina.
Șefa statului, Maia Sandu, a dat asigurări că la Chișinău este luat în calcul scenariul unui posibil conflict militar în țara vecină, Ucraina. Ea a precizat că sunt actualizate protocoalele pentru orice situații, inclusiv cu faze active în regiunea transnistreană. Într-un interviu pentru postul de televiziune TV8, președinta Maia Sandu le-a transmis cetățenilor să se informeze din surse credibile, dar și să „nu fie panicați”, pentru „că există în continuare șansa unei soluții diplomatice”.
Comentatorul politic Nicolae Negru crede că nu întâmplător autoritățile statului insistă pe informarea corectă a cetățenilor, pentru că spațiul public abundă de știri false ce vizează un posibil conflict între Rusia și Ucraina:
„Li se spune cetățenilor să se informeze foarte bine și din surse sigure, fiindcă circulă informație neverificată. Dacă ne uităm ce se spune, de exemplu, din Rusia, reiese ce sursa tuturor relelor este Ucraina și Occidentul. Cetățenii care se informează doar dintr-o singură sursă nu fac bine, fiindcă acea sursă ar putea fi toxică. Mesajul că nu trebuie să intrăm în panică este logic, fiindcă dacă intrăm în panică ne pierdem luciditatea și există riscul să nu acționăm așa cum trebuie. Sigur că trebuie să ne spunem și noi punctul de vedere în această criză geopolitică, chiar dacă Republica Moldova este un stat mic, suntem nemijlocit interesați. Un război dacă izbucnește în Ucraina, s-ar putea să nu se oprească la Nistru, s-ar putea să treacă și peste Nistru.”
Ținând cont de modul în care evoluează lucrurile în țara vecină, șefa cabinetului de miniștri, Natalia Gavrilița, a lăsat să se înțeleagă că în următoarele ședințe ale Executivului va fi propusă rectificarea bugetului pentru alocarea mai multor resurse financiare armatei naționale.
Într-un interviu pentru postul național de radio, Natalia Gavrilița a declarat că regretă „tensiunile crescânde în regiunea Ucrainei”, dar că există anumite riscuri regionale pe care R. Moldova nu le poate evita, mai ales „că în stânga Nistrului e un regim ce nu se subordonează autorităților constituționale”. Politologul Veaceslav Berbeca de la IDIS „Viitorul” consideră decizia guvernanților justă, dar probabil întârziată.
„Trebuie să înțelegem că neutralitatea costă, adică dacă ești neutru, în cazul în care apar anumite probleme ești pe cont propriu, dacă nu faci parte dintr-o organizație politico-militară. Moldova fiind neutră și fiind într-o parte a lumii foarte zbuciumată trebuie să dezvolte sectorul de apărare. Problema care este? Acest sector al apărării a fost practic trecut cu vederea pe parcursul anilor de la independență încoace. Din acest motiv, chiar dacă va crește bugetul apărării în acest an, nu cred că va fi un salt important fiindcă asta nu va reuși să acopere toate neajunsurile care sunt acum în raport cu armata națională”, a precizat Veaceslav Berbeca.