Linkuri accesibilitate

Reuniunea la vârf dintre Uniunea Europeană și Turcia de la Varna


La reuniunea de la Varna
La reuniunea de la Varna

Donald Tusk: În criza refugiaților UE și Turcia rămân parteneri apropiați.

În condiții de securitate fără precedent la Varna a avut loc reuniunea la vârf UE-Turcia. Au participat președinții Consiliului și a Comisiei Europene Donald Tusk și Jean-Claude Juncker, președintele Turciei, Redjep Tayyp Erdogan, și primul ministru bulgar Boiko Borisov.

Președintele Comsiliului european Donald Tusk a declarat la conferința de presă comună că în criza refugiaților UE și Turcia rămân parteneri apropiați. El a mulțumit Turciei pentru eforturile sale dând asigurări că Uniunea europeană va sprijini aceste eforturi.

Donald Tusk însă a declarat că Turcia trebuie să urmeze calea de întărire a standardelor democratice. Țara a suferit de pe urmă tentativei de lovitură de stat dar drepturile omului trebuie respectate.

Tusk și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu utimele evenimente în Marea Egee, cu arestarea unor cetățeni ai Uniunii și nerespectarea drepturilor statului Cipru de a exploata resursele sale naturale.

Președintele Consiliului European a criticat acțiunile militare a Turciei în zona orașului sirian Afrin.

Președintele Regep Tayyp Erdogan s-a declarat încrezător că perioada proastă în relațiile UE-Turcia a fost depășită. El a confirmat dorința țării sale de a urgenta tratativele de aderare.

Ancara își îndeplinește angajamentele în combaterea terorismului și în privința refugiaților. Până acum însă Turcia a primit numai o parte din ajutorul financiar promis. „Așteptăm restul din prima tranșa de trei miliarde euro destinate refugiaților sirieni”, a spus Erdogan. El a cerut liberalizarea regimului de vize.

Președintele turc a subliniat că țările europene rămân un partener strategic al Turciei și va fi o greșeală să fie puse în pericol aceste relații.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și-a anunțat sprijinul pentru aderarea Turciei la UE. Ancara însă trebuie să depună eforturi pentru îmbunătățirea relațiilor cu Grecia și Cipru.

XS
SM
MD
LG