Linkuri accesibilitate

Reuniunea de la Ramstein: Zelenski cere Germaniei să furnizeze tancuri


Un tanc ucrainean T-72 face manevre într-o lizieră din Donețk, estul Ucrainei, pe 18 ianuarie
Un tanc ucrainean T-72 face manevre într-o lizieră din Donețk, estul Ucrainei, pe 18 ianuarie

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a crescut presiunea asupra Germaniei pentru a furniza tancuri Ucrainei, cerând direct la Berlin ca autoritățile germane să-și înfrângă reticența de a furniza blindatele grele de care Kievul spune că are nevoie acum pe câmpul de luptă.

Zelenski s-a adresat liderilor germani într-un interviu acordat postului public de radio și televiziune ARD, spunând următoarele: „Ca să vorbim fără ocolișuri: puteți livra tancuri Leopard sau nu? Dacă da, atunci livrați-le!”

El se referea la tancurile de luptă fabricate în Germania, al căror transfer către Ucraina din țările NATO care le dețin necesită aprobarea Germaniei.

„Sunteți oameni maturi. Mai puteți vorbi așa încă șase luni, dar în țara noastră mor oameni în fiecare zi”, a spus Zelenski. Tancurile vor fi folosite de Ucraina pentru a se apăra, a adăugat el. Ele nu vor ajunge în Rusia, „dacă cineva este îngrijorat de acest lucru", a spus el.

Problema armamentului greu, mai precis a tancurilor Leopard, pare să domine discuțiile din 20 ianuarie între aliații occidentali la baza aeriană americană din Ramstein, Germania, la care Ucraina se așteaptă să fie luate decizii importante referitoare la un „pachet consistent de sprijin militar din partea Statelor Unite”, după cum spunea Zelenski în seara zilei de 19 ianuarie.

Reticențele germane și amenințările Moscovei

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, s-a întâlnit cu noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, la Berlin, înainte de reuniunea din 20 ianuarie a Grupului de contact pentru apărare din Ucraina. Se aștepta ca Austin să facă presiuni asupra lui Pistorius pentru a permite transferul de tancuri de fabricație germană către Ucraina, au declarat oficiali americani.

Cancelarul german Olaf Scholz s-a opus până acum trimiterii de tancuri Leopard din cauza îngrijorării că ar putea provoca Moscova, care a avertizat împotriva unei escaladări „extrem de periculoase” dacă Occidentul ar trimite arme cu rază mai lungă de acțiune la Kiev.

Reprezentantul american Gregory Meeks, cel mai important politician democrat din Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților, a declarat pentru AFP la 19 ianuarie că Scholz le-a spus congresmenilor americani la Davos că Germania va furniza tancuri grele Ucrainei dacă și Statele Unite vor trimite tancuri. Surse guvernamentale germane au declarat pentru Reuters că Berlinul vrea ca americanii să trimită tancuri Abrams în Ucraina.

Dar oficialii americani spun că Abrams nu este tancul potrivit pentru Ucraina, deoarece funcționează cu motoare cu turbină care folosesc prea mult combustibil pentru ca sistemul logistic tensionat al Kievului să le asigure aprovizionarea pe front.

„Să nu mai tremurăm în fața lui Putin”

Mihailo Podoliak, un important consilier al lui Zelenski, a criticat punctul de vedere al Germaniei. „Adevăratul leadership înseamnă să conduci prin exemplu, nu să te uiți la alții. Nu există tabuuri", a scris Podoliak pe Twitter. „De la Washington, la Londra, de la Paris, la Varșovia, se aude un singur lucru: Ucraina are nevoie de tancuri. Tancurile sunt cheia pentru a încheia războiul așa cum trebuie. Este timpul să nu mai tremurăm în fața lui Putin și să facem pasul decisiv”.

Anterior, la 19 ianuarie, Andri Iermak, șeful administrației prezidențiale ucrainene, făcea și el un apel pe Telegram pentru tancuri și alte arme grele.„Nu mai avem timp. Lumea nu are acest timp”, a declarat Iermak. „Problema tancurilor pentru Ucraina trebuie să fie soluționată cât mai curând posibil. La fel ca și problema sistemelor suplimentare de apărare antiaeriană". El a adăugat: „Plătim pentru această lentoare cu viețile poporului nostru ucrainean. Nu ar trebui să fie așa”.

Mai mulți aliați occidentali au declarat, în dimineața zilei de 19 ianuarie, că susțin trimiterea de armament greu modern în Ucraina, inclusiv tancuri.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a afirmat că „crede cu tărie” că tancurile trebuie livrate Ucrainei. El scria pe Twitter după o vizită la Kiev care a inclus o întâlnire cu Zelenski. „Am auzit mesajul dumneavoastră. Aveți nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană și de artilerie, de mai multe muniții", a spus el. „Cred cu tărie că trebuie livrate tancuri. Vrem să vă sprijinim, deoarece suntem conștienți că următoarele săptămâni pot fi decisive pentru ceea ce va urma.”

Promisiuni de armament de la Tallinn

Între timp, reprezentanții a nouă țări au făcut publică o declarație comună în care spun că „se angajează să depună efortul colectiv de a trimite un pachet de ajutoare la un nivel fără precedent, inclusiv tancuri de luptă de mare capacitate, artilerie grea, apărare aeriană, muniții și vehicule de luptă pentru infanterie pentru apărarea Ucrainei".

Declarația comună a urmat unei reuniuni la Tallinn a miniștrilor apărării din Marea Britanie, Estonia, Polonia, Letonia și Lituania și a reprezentanților din Danemarca, Republica Cehă, Olanda și Slovacia.

În timpul discuțiilor privind trimiterea de tancuri, un comandant NATO de rang înalt a avertizat că acestea nu vor schimba radical raportul pe câmpul de luptă în favoarea Ucrainei.

„Nu există un anumit sistem de armament care să fie un glonț de argint, învingător. Este nevoie de un echilibru între toate sistemele”, a declarat comandantul suprem aliat în Europa, Christopher Cavoli, după o reuniune la Bruxelles a șefilor militari NATO.

Dar generalul american a adăugat că „este clar că tehnologia occidentală modernă este mai performantă decât cea rusă” pe câmpul de luptă din Ucraina.

Șeful comitetului militar al NATO, amiralul Rob Bauer, care a vorbit, de asemenea, la Bruxelles, s-a ferit să ceară trimiterea de echipamente la Kiev, dar a spus că „dacă rușii luptă cu tancuri, și ucrainenii au nevoie de tancuri”.

AP citează surse de la Washington care spun că Statele Unite vor trimite în Ucraina 90 de vehicule de luptă Stryker și alte 59 de transportoare Bradley, pe lângă sute de mii de cartușe, a anunțat Pentagonul la 19 ianuarie. Pachetul, în valoare de 2,5 miliarde de dolari, nu include tancuri, ceea ce a devenit un punct de dispută, deoarece Germania a spus că nu va trimite propriile tancuri Leopard în Ucraina dacă SUA nu trimit tancuri Abrams.

Muniția inclusă în pachet va realimenta sistemele de artilerie HIMARS furnizate de SUA, sistemele de apărare aeriană NASAMS, tunurile de 25 de milimetri ale transportoarelor Abrams și sute de rachete TOW (tube-launched, optically tracked, wire-guided, rachete cu lansatoare mobile, urmărite optic și ghidate prin cablu) pentru armamentul antitanc Abrams.

XS
SM
MD
LG