Linkuri accesibilitate

„Atâta timp cât nu se pot uni, unioniștii nu pot deveni o forță politică importantă” (Nicolae Negru / Ziarulnational.md)


Mold-street.com scrie despre disputa bancară dintre Chişinău şi Tiraspol. Aceasta a apărut după ce administrația de al Tiraspol s-a plâns că băncile moldovenești ar fi blocat conturile mai multor agenți economici din regiunea transnistreană, motiv pentru care aceștia nu mai pot face operațiuni bancare cu partenerii lor din străinătate. Informaţiile de pe mold-street.com arată că numărul companiilor din Transnistria care au ajuns cu conturile blocate e de 25 de întreprinderi din 400 câte îşi ţin conturile în băncile de pe malul drept al Nistrului. E vorba despre întreprinderi mari cum e Uzina Metalurgică de la Râbnița, care asigură 20% din exporturile regiunii, uzinele Moldovaizolit sau Moldovakabeli de la Tiraspol. Într-o reacție oficială citată de publicaţie, Banca Națională a Moldovei notează că la nivel mondial se înăspresc regulile de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului, iar Republica Moldova este parte la acest proces, în mod special, după ce în anul 2018 a intrat în vigoare Legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

UE deschide, prudent, porțile pentru Moldova. Aşa vede Vitalie Călugăreanu, autorul unei corespondențe de pe DW, vizitele de săptămâna trecută ale președintelui pro-rus Igor Dodon la Bruxelles, unde a discutat cu oficiali UE și NATO, şi cea a președintelui PPE, Joseph Daul, la Chișinău, unde a promis deblocarea finanțării UE pe proiecte concrete. La întrevederea avută cu vicepreședintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, Maroš Šefčovič, se mai arată în articol, Igor Dodon a vorbit despre pericolul imposibilității aprovizionării cu gaze naturale a Moldovei, de la 1 ianuarie 2020, în contextul disputei dintre Federaţia Rusă şi Ucraina - „Gazprom” fiind singurul furnizor de gaze pentru Moldova, iar Ucraina - singura cale de tranzit a gazului rusesc pentru Moldova.

Proprietarul Le Bridge a renunțat la Gările moldoveneşti, scrie newsmaker.md. Potrivit publicaţiei, Gările Auto Moderne, întreprindere care a luat în concesiune cele mai multe gări auto din R. Moldova, au un nou proprietar după ce cota de 25% a francezului Frank Arif, proprietar al Le Bridge, a fost cumpărată de Alexandru Vâlcu, care până la noua tranzacție controla deja 25% din compania concesionară. Datele rezultă din registrul Camerei de Înregistrare.

Adevarul.md citează o declaraţie a liderului Partidului Liberal, ex-primarul de Chişinău Dorin Chirtoacă, care a criticat modul în care s-a desfăşurat ultima vizită de lucru la Moscova a lui Igor Dodon. Liberalul consideră că preşedintele Republicii Moldova s-a prezentat la întâlnirea cu Vladimir Putin „ca o slugă, ca un vasal medieval care a venit cu poclon la împărat pentru a primi mila şi blagoslovenia sa”. „Partidul Liberal condamnă atitudinea slugarnică a lui Igor Dodon faţă de Rusia şi consideră „bucuria” şi încântarea” lui Putin ca fiind nocive şi periculoase pentru R.Moldova.

Pavel Filip, care în acest weekend a devenit noul preşedinte al PD, este citat şi el în adevarul.md cu declaraţia că „situaţia în care s-a pomenit astăzi Moldova este comparabilă cu agresiunea armată din 1992, numai că duşmanul s-a urcat în instituţiile statului. Ex-premierul a declarat în cadrul congresului extraordinar al formaţiunii, că R. Moldova are în prezent „o guvernare hibridă, împotriva firii, gândită şi realizată în laboratoarele politice de import, încropită noaptea de unii trimiși din afară”.

Nicolae Negru scrie în ziarulnational.md despre „incompatibilitatea unioniștilor cu unioniștii”. Potrivit autorului, alegerile îi prind pe politicienii unioniști, ca întotdeauna, neuniți, dispersați într-o mulțime de partide mici, care continuă să mai apară și care, de multe ori, își consumă energia în rivalități stupide, egoiste, derutându-i, îndepărtându-i pe alegătorii, destul de mulți conform sondajelor, care își doresc reUnirea cu România. Nici Băsescu nu a reușit să-i unească, constată Negru, căruia i se pare că atâta timp cât nu se pot uni, unioniștii nu pot deveni o forță politică importantă.

Dionis Cenuşă este autorul unui comentariu de pe ipn.md
întitulat „Politică externă “echilibrată” a Moldovei, axa Paris-Moscova și dosarul ucrainean”. Rusia preferă să „normalizeze” relațiile cu țările din regiune, confruntate cu separatism, cu scopul final de a aprofunda influența rusească, afirmă autorul. Îmbrățișarea mecanică a modelului sugerat de partea rusă poate duce la transnistrizarea inevitabilă a Ucrainei, mai atenţionează el. „Normalizarea” relațiilor, precum în cazul Georgiei, se mai poate solda cu revizuirea frontierelor (“borderization”) de către regiunile separatiste întreținute de Rusia (Osetia de Sud). De aceea, la normalizarea relațiilor ruso-ucrainene, Occidentul are obligația de a sprijini interesele naționale ale Ucrainei, astfel investind în stabilitatea unei țări cu aspirații europene și în securitatea estică a continentului european.

XS
SM
MD
LG