Linkuri accesibilitate

Mișcarea „șmecheră” a lui Dodon (Nicolae Negru / Ziarul Național)


Revista matinală a presei, la radio Europa Liberă.

În urma spectacolului politic legat de prima tentativă de învestire a Guvernului a avut de pierdut societatea per ansamblu pentru că s-a creat o situație neplăcută pentru c

Revista matinală a presei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:34 0:00
Link direct

etățeni, consideră expertul Igor Boțan, citat de agenția IPN. În opinia sa, Natalia Gavrilița, Maia Sandu și membrii PAS trebuiau să vină cu un mesaj simplu: „într-o țară cu regim parlamentar lipsa unei majorități e o mare problemă de aceea singura soluție de a depăși situația sunt anticipatele. Și acest lucru trebuia spus fără a ataca socialiștii, iar oamenii erau să înțeleagă că e vorba doar de respectarea unor proceduri”. Igor Boțan e de părere că la prima tentativă de învestire a Guvernului au existat mai multe minusuri: nu exista o majoritate parlamentară, nu există un președinte cu împuterniciri care poate susține un guvern minoritar etc.

Tot IPN a publicat un articol de opinie, semnat de Victor Pelin, în care autorul scrie că decât s-ar duela pe tărâmul propagandistic, liderul PSRM și președinta Maia Sandu ar face mai bine să găsească de comun acord o soluție pentru depășirea rapidă a crizei guvernamentale, fie prin provocarea cât mai rapidă a alegerilor parlamentare anticipate, fie prin instaurarea unui guvern plenipotențiar. „Cunoscând realizările foarte modeste ale lui Igor Dodon de-a lungul mandatului de patru ani, președintele Maia Sandu va trebui să-și elaboreze o strategie de combatere a atacurilor propagandistice asupra activității sale”, afirmă Pelin.

Radio Chișinău îl citează pe Vlad Țurcanu, expert în comunicare, care consideră că societatea moldovenească ar avea de pierdut dacă s-ar instala o guvernare pro-rusească, așa cum o concepe Igor Dodon, președintele PSRM și ex-președinte al țării. „Societatea s-ar lipsi de finanțare pentru a-și revitaliza domeniile care se află în comă, pentru a putea depăși situația gravă pandemică”, afirmă expertul. El a atras atenția asupra dorinței unei părți considerabile a societății care a votat-o pe Maia Sandu, de a influența situația și până la nivelul unui guvern înnoit.

Președinta Maia Sandu nu ar putea fi obligată să o înainteze pe Mariana Durleșteanu la funcția de prim-ministru, la propunerea PSRM și a lui Igor Dodon, chiar dacă sub această inițiativă vor semna cel puțin 51 de deputați din actualul Parlament, consideră fostul judecător la Curtea Constituțională, Nicolae Osmochescu, citat de Gazeta de Chișinău. O majoritate dispusă să voteze un cabinet de miniștri promovat de socialiști nu este și una formalizată, din perspectiva ultimei decizii cu privire la acest subiect, aprobată de Curtea Constituțională, precizează Osmochescu. Totodată, el atrage atenția la faptul că o interpretare fără echivoc poate fi dată doar dacă Înalta Curte va fi din nou solicitată în acest sens.

Președintele nu poate desemna propriul candidat la funcţia de premier, dacă în Parlament există o majoritate formalizată, a declarat fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase pentru TVR Moldova. Tănase a explicat că potrivit Constituției R. Moldova, „președintele este co-decident în cazul formării Guvernului și nu este decident. Președintele nu poate să-și impună opinia sa Parlamentului atâta timp cât Parlamentul are o majoritate capabilă să învestească un Guvern. Președintele intervine în momentul în care Parlamentul este incapabil să învestească un Guvern și exact asta s-a întâmplat în R. Moldova”.

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru afirmă că Moscova nu vrea să dea vrabia din mână, de aceea îl împinge pe Dodon spre o alianță formală cu Șor și Plahotniuc, chiar cu riscul de a-și păta „reputația antioligarhică”. Autorul recunoaște că Dodon a făcut o mișcare „șmecheră”, atunci când a propus candidatura Marianei Durleșteanu în funcția de prim-ministru. „Suntem în mijlocul unei lupte pe viață și pe moarte, pe un teren al improvizației, al acțiunilor disperate și pentru a spune ce se va întâmpla mâine ar trebui să ghicim în cărți sau în bobi”, a spus Negru pentru sursa citată.

XS
SM
MD
LG