Linkuri accesibilitate

Coagularea forțelor de stânga și șansele partidelor pro-europene (IPN)


Revista matinală a presei de la Chișinău.

Coagularea forțelor de stânga reduce șansele partidelor pro-europene de a deține majoritatea în viitorul Parlament. Potrivit experților citați de agenția de știri IPN, stânga politică din Republica Moldova dă dovadă de unitate, pe când forțele de dreapta rămân divizate, iar din acest motiv rezultatul scrutinului din 11 iulie este greu de anticipat. Anunțul reprezentanților PSRM și al celor din PCRM privind eventualitatea creării unui bloc electoral la alegerile din 11 iulie, ar trebui să îngrijoreze dreapta politică. „Pe dreapta, cu excepția PAS, nu sunt actori politici care dau o siguranță că ar putea trece pragul”, crede comentatorul politic Anatol Țăranu.

Radio Chișinău citează experți în sănătate în opinia cărora numărul deceselor asociate COVID-19 rămâne alarmant în R. Moldova. În perioada 3-9 mai s-au înregistrat 114 de cazuri letale cauzate de coronavirus, cu 6 cazuri mai multe decât săptămâna precedentă, când au fost raportate 108 decese. Numărul de îmbolnăviri în rândul cadrelor medicale a scăzut odată cu demararea campaniei de vaccinare. Pe de altă parte, experții Ministerului Sănătății au atenționat că după sărbătorile pascale va crește exponențial numărul îmbolnăvirilor.

Newsmaker.md îl citează pe premierul interimar Aureliu Ciocoi care a criticat decizia anumitor autorități locale, de a permite accesul în cimitire cu ocazia Paștelui Blajinilor. Ciocoi a precizat, însă, că, în cazul creșterii numărului de infectări cu COVID-19 după desfășurarea manifestațiilor cu ocazia zilei de 9 mai, de acest lucru vor fi responsabili politicienii care le-au organizat. Întrebat de jurnaliști de ce Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică nu a interzis accesul în cimitire la nivel național, acesta a răspuns că, nu ar fi fost corect, întrucât în unele localități nu sunt înregistrate multe cazuri de infectare cu coronavirus.

Jurnaliștii Ziarului national au comparat nivelul de trai ale țărilor din Uniunea Europeană și R. Moldova. Bunăoară, aflați că speranța de viață este de 70 de ani în R. Moldova, în timp ce în Uniunea Europeană aceasta depăşeşte vârsta de 81 de ani. Totodată rata de ocupare a forței de muncă este mult mai mare în țările comunitare – de peste 67 la sută, spre deosebire de 45 la sută în R. Moldova. De asemenea, datele statistice arată că autoritățile moldovene cheltuie pentru cercetare și dezvoltare 0,2% din PIB, spre deosebire de 2,2 în Uniunea Europeană. Mai multe aflați în Ziarul Național.

Fără apeduct, fără canalizare și cu toaletele în curte. Așa trăiesc majoritatea oamenilor din localitățile Republicii Moldova, constată Natalia Munteanu de la Gazeta de Chișinău. Jurnalista susține însă că există soluții pentru asemenea localități, iar pentru implementarea acestora unele sate au reușit să atragă resurse financiare de la Uniunea Europeană. Un exemplu este Centrul Cultural Colibași, r. Cahul, unde va fi pusă în funcțiune o mini stație de epurare de tip ecologic. După epurare, apele uzate vor fi întrebuințate pentru irigarea parcului din localitate. Apele uzate din haznalele hidroizolate trebuie să fie evacuate de câteva ori pe lună, precizează Eduard Popa, inventatorul stației de epurare de tip ecologic, care a fost brevetată în 2016.

XS
SM
MD
LG