Linkuri accesibilitate

PSRM+PCRM: „caz clinic, mai periculos decât o simplă amnezie”(V.Pelin/ IPN)


Revista matinală a presei de la Chișinău.

  • ANTICORUPȚIE preia o înregistrare video publicată miercuri de deputatul Iurie Reniță, în care procurorul general, Alexandr Stoianoglo, îl salută pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Imaginile publicate de parlamentar reprezintă o replică la acuzarea care se regăsește într-un comunicat al Procuraturii Generale că „a acceptat să fie folosit de anumite grupări criminale în campanii de manipulare a opiniei publice și discreditare a Procuraturii”. Reniță îl acuză pe Stoianoglo de folosirea unui limbaj „reprobabil” și de faptul că a transformat Procuratura Generală „într-o bâta politică împotriva celor care gândesc altfel”. De asemenea, el l-a avertizat pe Stoianoglo că, în cazul în care va continua să lanseze „insinuări și manipulări”, îl va acționa în judecată.
  • ARGUMENTÎ i FAKTÎ v MOLDOVE, publicație afiliată socialiștilor, preia afirmațiile deputatului PSRM Vlad Bătrîncea, convins că președinta Maia Sandu și PAS nu au mesaje capabile să consolideze cetățenii și să-i convingă să participe în număr mare la alegeri. Potrivit socialistului, ura, crearea inamicului intern, isteria și specularea relațiilor sale cu Occidentul ar fi instrumentele pe care șefa statului ar intenționa să le folosească în campania electorală pentru a sprijini PAS. Pe de altă parte, agenda socialiștilor va fi una pozitivă, a declarat Bătrîncea la un post TV afiliat PSRM. Într-un mod surprinzător, aceeași publicație îl citează în alt colț de pagină pe liderul PSRM, Igor Dodon care susține, cu privire la Maia Sandu și susținătorii ei, că „factorii străini, cu ajutorul instrumentelor lor politice de la Chișinău, vor să impună cetățenilor un set de pseudo-valori, anti-familie, anti-creștine, improprii națiunii noastre” și că – așa cum mai spune Dodon pe lângă altele, „se urmărește lichidarea identității moldovenești, inclusiv prin interzicerea limbii moldovenești, transformarea țării noastre într-o colonie, care să devină o sursă de forță de muncă ieftină și de pământ ieftin vândut străinilor”.
  • DESCHIDE.MD scoate în evidență reacția liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, la decizia PSRM și PCRM de a forma un bloc electoral pentru participarea la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. „Gata, s-au însurat! Moldova a văzut multe perversități politice, dar asta este pe primul loc în topul celor mai perverse. Păcat de Voronin – să ștergi tot ce ai construit timp de 80 de ani în doar câteva clipe și numai pentru ca să mai dormi in Parlament, e păcat și rușine. Dar Dodon e așa cum este, aici e diagnoză și e gravă, iar problema că așa ceva nu se tratează – trădarea nu se iartă̆, în cazul de față̆ al ambilor”, a scris Usatîi pe Facebook. El i-a mai îndemnat pe alegători să le „arate locul” lui Voronin și Dodon. „Stimați cetățeni, cu toții știm unde le este locul celor doi și asta le vom demonstra la 11 iulie, dar până̆ atunci trebuie să înțelegem care dintre ei e mirele și care-i mireasa. Amar la tineri!”, ironizează Usatîi.
  • GAZETA DE CHIȘINĂU relatează despre cazul unui bărbat de 47 de ani din satul Răscăieți, raionul Ștefan-Vodă, care a murit înecat, potrivit surselor oficiale, în Nistru, unde s-a dus la pescuit cu un consătean, de 43 de ani. Incidentul a fost provocat în după-amiaza zilei de marți, 11 mai, de așa-zișii grăniceri transnistreni, care i-au surprins pe cei doi într-o barcă artizanală și i-au somat să acosteze pe malul stâng, controlat de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Speriați, bărbații au încercat să fugă înot înapoi, fiind urmăriți de militarii transnistreni. Doar unul dintre ei a ajuns însă pe malul drept al râului, celălalt încâlcindu-se într-o plasă. Biroul politici de reintegrare de la Chișinău s-a autosesizat în acest caz, iar primara satului, Ludmila Zagoreț, spune că cadavrul s-ar afla în prezent într-o la o morgă din Transnistria, la Slobozia. În același timp, mai multe canale de Telegram, administrate inclusiv de persoane din regiunea separatistă, au scris că bărbatul ar fi fost de fapt omorât în bătaie de așa-zișii grăniceri transnistreni, iar acum administrația de la Tiraspol ar încerca să mușamalizeze cazul, menționează publicația.
  • Într-un comentariu pentru IPN Victor Pelin constată că „ieșirea din hibernare” a PCRM, în ajunul alegerilor parlamentare anticipate, este însoțită de crize mai mult decât amnezice. Pe de o parte, liderii PCRM afirmă că nu a uitat nimic din ceea ce au făcut noii lor parteneri de coaliție electorală (PSRM – n.red.), inclusiv trădarea, iar pe de alta – liderii PCRM au uitat că au fost cei care au deschis calea spre o largă cooperare a R.Moldova cu NATO, care nu contravenea în niciun fel statutului de neutralitate al țării, punctează analistul. „În situația examinată ar putea fi vorba despre un caz clinic, mai periculos decât o simplă amnezie”, mai este de părere Victor Pelin, care le mai face și o recomandare comuniștilor și socialiștilor „să-și clarifice relațiile în privința actelor comise de trădare și încălcare a prevederilor constituționale referitoare la neutralitate”.
  • Invitat într-o emisiune la N4 fostul premier Vlad Filat a confirmat că PLDM a purtat discuții cu Platforma DA în vederea formării unei coaliții electorale la alegerile anticipate di 11 iulie. Negocierile, însă, s-ar fi încheiat prost pentru membrii PLDM, care ar fi primit o propunere umilitoare din partea PPDA, cum spune Filat. Drept urmare, el a anunțat că va propune colegilor din conducerea PLDM să evite participarea la acest scrutin și să-și îndemne simpatizanții să susțină PAS. De asemenea, Filat a mai spune că a renunțat recent, din nou, la funcția de lider al PLDM din „anumite motive personale”, dar și pentru a nu permite să-i fie folosit numele în această campanie electorală.
  • TVR MOLDOVA reține declarațiile ministrului de Externe de la București, care spune că România va monitoriza cu maximă atenție modul în care se desfășoară alegerile parlamentare anticipate din R.Moldova și nu va ezita să atragă atenția dacă vor exista probleme. „Sperăm din toată inima ca aceste alegeri să fie desfășurate printr-o implicare a guvernului actual de la Chișinău, în așa fel încât să se desfășoare transparent și cu deplină corectitudine”, a subliniat Aurescu, într-o emisiune la postul public român de televiziune.
XS
SM
MD
LG