Linkuri accesibilitate

CEC trișează cu secțiile pentru străinătate (N.Negru/ Ziarul Național)


Revista matinală a presei de la Chișinău.

Nicolae Negru explică într-un editorial din ziarulnational.md care îi sunt temeiurile să creadă că membrii CEC trișează cu secțiile pentru străinătate și că de fapt scopul lor personal e contrar cu obligațiile funcționale. O primă explicație e că cei cinci membri ai CEC par să se fi gândit la bani mai întâi și abia apoi la dreptul de vot al cetățenilor. Funcția CEC trebuie însă să fie să deschidă cât mai multe secții de votare, iar de chestiunea financiară să lase ministerul finanțelor să se ocupe. Au urmărit ca numărul votanților din afara R. Moldova să fie cât mai mic, nu cât mai mare, este părerea autorului. Revizuirea de însăși comisie, de la 139 la 146, a numărului decis anterior ar fi o dovadă clară, mai crede Negru, că motivul împotrivirii sale nu e financiar, ci politic. Pregătește terenul pentru fraudarea alegerilor, admite, drept concluzie, Nicolae Negru.

Adevarul.md îl citează pe șeful delegaţiei UE la Chişinău, Peter Michalko, susţinând că autorităţile moldovene ar trebui să deschidă mai multe secţii de votare peste hotare, astfel încât să fie asigurat dreptul la vot tuturor cetăţenilor. Într-un interviu pentru TV8, ambasadorul Michalko a declarat că va avea misiunea de observator a alegerilor parlamentare anticipate şi că va monitoriza desfăşurarea scrutinului nu doar în ziua de 11 iulie, dar şi întreaga campanie electorală, inclusiv în perioada de după alegeri. Acesta susţine că o va face pentru a se asigura că scrutinul are loc în mod corect, liber şi transparent şi că doar cetăţenii vor fi capabili să influenţeze rezultatele votării. „Ei sunt stăpâni în ţară. Ei trebuie să-şi aleagă un Parlament nou, în care vor avea încredere şi care va fi în stare să susţină reforme cerute şi aşteptate de către oameni, care trebuie să aducă viaţă mai bună pentru cetăţeni”, a declarat diplomatul, iar adevarul.md concretizează că comentariul se referă la decizia Comisia Electorală Centrală, dominată de membri loiali fostului preşedinte pro-rus Igor Dodon, să deschidă numai 139 de secţii de votare în afara ţării deşi Ministerul de Externe a cerut 191 de secţii pentru diaspora.

Un editorial de Iulian Chifu de pe deschide.md se referă la turul președintelui american în Europa. Articolul este scris înainte ca turul să înceapă. Poate că cea mai importantă întâlnire va fi cea dintre Putin și Biden de la Geneva, scrie Chifu. Relațiile ruso-americane ar fi, potrivit lui, la nivelul cel mai jos posibil. Pe de altă parte, obiectivul nu e nici antagonizarea Rusiei, nici conflictul cu orice preț, ci apărarea drepturilor omului, sancționarea acțiunilor agresive ale Rusiei împotriva SUA, a Occidentului, apărarea principiilor și valorilor democratice, a lumii bazate pe reguli pe care și-a asumat-o administrația Biden. Și descurajarea și apărarea Occidentului, a aliaților din NATO și partenerilor europeni.

XS
SM
MD
LG