Linkuri accesibilitate

Îşi va da demisia procurorul general? (NewsMaker.md)


NewsMaker.md s-a interesat dacă ar putea fi demis procurorul general Alexandr Stoianoglo, confruntat cu critici din ce în ce mai dese, după victoria în alegerile parlamentare a partidului pro-prezidențial PAS şi după fuga controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. În articol se precizează că legea cu privire la procuratură stipulează expres condițiile în care ar putea fi demis procurorul general, că în cazul lui Alexandr Stoianoglo nu s-ar întruni niciuna dintre ele şi că acesta, potrivit unor surse, ar vrea să-şi ducă la capăt mandatul, adică nu ar intenţiona să-şi de-a demisia. Fostul judecător din partea R. Moldova la CEDO, Stanislav Pavlovschi, susţine că noua majoritate parlamentară are suficiente voturi pentru a schimba legea şi a face posibilă demiterea procurorului general, dar nu vede cu ochi buni o asemenea evoluție. „Orice modificare de lege trebuie să fie motivată obiectiv, nicidecum realizată în interesele cuiva... Legile nu trebuie să depindă de cine vine la guvernare”, explică Pavlovschi. Doctorul în politologie Angela Colaţchi găsește oarecum întemeiate criticile la adresa actualului procuror general şi nu exclude că acesta îşi va da totuşi demisia.

TVR Moldova îl citează pe europarlamentarul român Eugen Tomac cu afirmația că R. Moldova ar putea beneficia în cel mai apropiat timp de asistenţa de 600 de milioane de euro promisă de Uniunea Europeană. „R. Moldova are şanse să primească aceşti bani, doar că ei vor fi condiţionaţi. Aici nu este vorba despre simpatii politice, aici este vorba despre angajamente asumate prin Acordul de Asociere. Lucrurile trebuie să funcţioneze foarte eficient cu rezultate clar, fără interpretări, deoarece foarte multe state au ratat oportunităţi pentru că au avut mesaje duble acasă şi la Bruxelles. Dacă R. Moldova va avea capacitate să implementeze reforme structurale cu impact asupra populaţiei, atunci vor exista şi alte posibilităţi de a accesa şi alte fonduri nu doar aceste 600 de milioane”, declară Eugen Tomac.

Analistul politic Ion Tăbîrţă de la Institutul Viitorul comentează la Radio Chişinău recenta declaraţie a preşedintei Maia Sandu, cea că îşi doreşte un dialog pragmatic cu Federaţia Rusă şi cu omologul său rus Vladimir Putin, inclusiv pe chestiunea legată de retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană. „Pentru noua guvernare de la Chișinău, inclusiv pentru președinta Maia Sandu, problematica transnistreană și retragerea trupelor ruse va fi un subiect greu de discutat. Pentru Rusia, tot ce se referă la aceste trupe ruse este un punct nevralgic… Acum, contextul internațional nu cred că este cel mai favorabil ca să se reușească acest lucru, însă contextul internațional este în permanentă evoluție și, poate, vom avea un moment potrivit când vom putea să cerem cu insistență și, cine știe, poate și Rusia va accepta în sfârșit, ca aceste trupe să părăsească teritoriul R. Moldova”, afirmă Ion Tăbîrţă.

În R. Moldova ia amploare piața gri de comercializare a produselor petroliere, în mod special a motorinei, susţine expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță, citat de Ziarul de gardă. „Companiile petroliere vând în prezent aproape jumătate din motorină diverselor companii producătoare sub formă angro, pentru consum propriu, doar că cea mai mare parte a aceste cantități de motorină nu este utilizată pentru consum propriu, dar este vândută ilegal de către companii, care nu au nici licență, nici autorizație, nici un fel de act, care le-ar permite activitatea de vânzare a produselor petroliere. În aceste scheme de comercializare gri sau ilegală a produselor petroliere, foarte activ participă și o parte din companiile petroliere, datorită lipsei oricărui control din partea autorităților competente ale statului”, susține Veaceslav Ioniță. Economistul mai afirmă că volumul total al pieței gri și ilegale de vânzare a produselor petroliere depășește 5 miliarde de lei anual. Ioniţă precizează că lichidarea comerțului ilegal cu produse petroliere ar permite creșterea încasărilor bugetare cu până la 200 de milioane de lei anual și reducerea prețului la produsele petrolier cu până la 50 bani/litru. „Aceasta este una din multele măsuri de urgență pe care le propun autorităților, pentru a face ordine pe piața produselor petroliere, pentru crearea un cadru legal și concurențial adecvat, cea ce ar permite în final formarea unor prețuri corecte pentru toți consumatorii”, notează Veaceslav Ioniţă.

XS
SM
MD
LG