Linkuri accesibilitate

Guvernul, criticat pentru „metoda de plată” a datoriilor față de Gazprom (IPN)


Decizia autorităților de a-i achita Gazpromului datoria pentru luna octombrie și plata în avans pentru luna noiembrie prin intermediul cesionării unei părți din datoria Termoelectrica este una suspectă și dubioasă. Este opinia unor experți economici și a unor lideri politici, citați de IPN, potrivit cărora Guvernul acționează întârziat, lăsând Republica Moldova într-un nou suspans privind o eventuală sistare a gazului. Expertul economic Veaceslav Ioniță atenționează societatea că este vorba despre preluarea banului public și achitarea unei datorii acumulate artificial față de Gazprom. „Lucrurile s-au făcut din incompetență, din rea-voință sau din înțelegere cu Gazprom”, a spus Ioniță.

Revista matinală a presei de la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:11 0:00

Într-un editorial pentru Gazeta de Chișinău, Adrian Ciubotaru scrie despre vizita lui Nicu Popescu la Moscova că a fost încă un episod de pomină în istoria, și așa nu foarte strălucită, a diplomației moldovenești. Orice ar spune secta de adulatori ai celor de la PAS, șeful MAEIE a dat-o în bară, consideră autorul. „Credeam că cel puțin această guvernare va avea minima decență să nu danseze pristanda în prezența barinului de la Kremlin”, afirmă Ciubotaru.

Ziarul de Gardă publică o investigație despre proiectul primei parcări supraetajate automatizate din Chișinău. Jurnaliștii scriu că la o lună de la data-limită anunțată de autorități, parcarea este nefuncțională, iar proiectul a stârnit un val de nemulțumiri și acuzații de nerespectare a normelor privind construcția în preajma unor monumente istorice incluse în lista patrimoniului cultural național. „Unul dintre beneficiari este nașul oligarhului Vladimir Plahotniuc, fugit din țară în urmă cu doi ani și jumătate, după ce a pierdut puterea”, se scrie în material.

Tot Ziarul de Gardă publică un editorial, semnat de Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova, despre cum putem opri violența împotriva femeilor și fetelor. Autoarea subliniază că acest lucru începe cu militarea pentru justiție și acțiuni de lungă durată, în pofida tuturor provocărilor. „Implicarea bărbaților este una crucială, iar colaborarea cu ei este importantă pentru a arăta că ne dorim o viață mai bună pentru fiecare”, se scrie în articol.

Portalul Mold-Street.com scrie că pentru anul următor, guvernul Gavriliță a planificat o creștere semnificativă a alocațiilor pentru Fondul național pentru dezvoltare regională: de la 220 de milioane până la 770 de milioane de lei. Actualmente, o serie de proiecte sunt tergiversate și necesită fonduri suplimentare pentru a fi finalizate, se menționează în material.

Portalul Adevărul preia un material Reuters despre jocul lui Putin la graniţele Ucrainei. În material se menționează că presiunea pe care o pune liderul de la Kremlin asupra Kievului este văzută ca parte a strategiei ruse pentru aducerea preşedintelui SUA, Joe Biden, la masa negocierilor. „Aprovizionarea cu rachete şi muniţie antitanc din partea SUA, ajutorul britanic pentru marina ucraineană şi vânzările turceşti de drone de atac către Ucraina au enervat Kremlinul”, se scrie în articol.

XS
SM
MD
LG