Linkuri accesibilitate

„O şansă de a demonta acest regim oligarhic şi cleptocratic, care subminează statul R. Moldova” (Victor Ciobanu/jurnal.md)


„Divizarea Rusia-UE va domina alegeri din R. Moldova” (Balkan Insight/Evenimentul zilei).

Decizia Partidului Acţiune şi Solidaritate de-al susţine pe Andrei Năstase la alegerile pentru primăria Chișinău este unul din subiectele cele mai comentate în presă.

„Zarurile au fost aruncate … alianța dintre PAS și Platforma DA este un fapt împlinit, după câteva luni de negocieri care au cunoscut și intervale în care intervenise un real impas”, opinează analistul Vlad Ţurcanu citat de unimedia.info. După părerea analistului, Andrei Năstase are în față un adevărat test electoral, iar principalul său contracandidat va fi, crede Ţurcanu, actualul primar interimar, Silvia Radu care va fi susținută administrativ și nu doar de actuala guvernare. „S-a spus că Andrei Năstase este un candidat vulnerabil. Dacă e așa, de ce atunci s-a încercat pe toate liniile să se zădărnicească promovarea sa în calitate de candidat comun?”, se întreabă pe final Vlad Țurcanu.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:58 0:00

„O decizie salutabilă, matură şi care insuflă speranţe la multă lume”, apreciază analistul Victor Ciobanu. El consideră că parteneriatul dintre formaţiunea Maiei Sandu şi cea al lui Andrei Năstase se va extinde din aceste alegeri locale la următoarele alegeri parlamentare. „Asta este şansa noastră de a demonta acest regim oligarhic şi cleptocratic, care subminează statul Republica Moldova”, a afirmat Victor Ciobanu pentru jurnal.md. Este citat şi directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu care spune că importanţa alegerilor din Chişinău este extrem de mare, motiv din care partidele de orientare europeană autentică trebuie „să găsească forţe şi curaj ca să stea alături şi să stabilească prin mesajele pe care le vor transmite că au obiective strategice comun”.

Decizie PAS de a-l susţine pe Năstase este oarecum întârziata, fapt ce a permis răspândirea percepției ca cele două partide au probleme de comunicare şi de găsire a unui numitor comun. De această părere este politologul Dionis Cenuşa. „Participarea lui Năstase poate coagula electoratul de dreapta împotriva candidatului socialiștilor, asociat cu Dodon şi respectiv agenda pro-rusa”, notează Cenuşa. El anticipează că un eventual eşec însă a lui Năstase „va putea fi folosit de socialişti şi de democraţi pentru a discredita Platforma DA şi PAS”. Politologul crede că Năstase ar avea şanse minime de a obţine o victorie şi că contracandidatul său socialist Ion Ceban ar fi mai bine poziţionat.

Competiția electorală din municipiul Chişinău va fi „o afacere în trei”, scrie Dumitru Spătaru pe tribuna.md. El susține că lupta reală pentru Primăria capitalei se va da între candidatul socialist, Ion Ceban, candidatul PPDA, Andrei Năstase şi candidatul independent, care încă nu a anunțat că va participa în alegeri, Silvia Radu. Șansele liberalului Valeriu Munteanu la Primăria capitalei sunt mult mai mici, comparativ cu șansele celorlalți trei candidați, crede comentatorul. După părerea sa, socialistul Ion Ceban are șanse reale să ajungă în turul doi, inclusiv pentru că nu va avea concurenți pe stânga. Iar Andrei Năstase susținut de PAS va trece cu „siguranță” în turul doi şi indiferent cu cine va lupta ar putea învinge, prognozează Dumitru Spătaru.

Comentatorul Corneliu Ciurea consideră că susţinerea PAS îi măreşte şansele lui Andrei Năstase. Totodată, analistul nu vede posibil un candidat comun al dreptei în prima fază. „Un singur candidat al dreptei poate să apară, dar poate și să nu apară pe parcursul campaniei electorale”, a spus Ciurea la TVR Moldova, citat de agenţia de presă IPN.

Andrei Năstase nu ar fi un candidat integru scrie Ziarul Național cu referire la investigaţii ziaristice realizate de rise.md şi Ziarul de Gardă în 2016 când Năstase și-a înaintat candidatura la funcția de președinte. Potrivit rise.md, Andrei Năstase ar avea conexiuni la companii offshore, care au alimentat conturile familiei sale cu sute de mii de euro. „Andrei Năstase este strâns legat de oamenii de afaceri Viorel și Victor Țopa, ultimul fiindu-i, de altfel, naș de cununie. A lucrat pentru oamenii de afaceri Țopa – condamnați pentru șantaj, delapidare, spălare de bani și falsificare de documente de autoritățile din R. Moldova – și le-a reprezentat interesele în calitate de avocat”, se spune între altele în articolul Ziarului Naţional.

La cele două investigaţii în care Năstase este vizat face referire şi portalul Telegraph.md care titrează că „Cv-ul lui Andrei Năstase contravine programului de selectare a candidaţilor pentru blocul PAS- Platforma DA”. Articolul este preluat de today.md cu titlul „Candidatura lui Andrei Năstase calcă în picioare criteriile de integritate ale PAS și Maiei Sandu”. La acelaşi articol face referire şi postul democratului Vlad Plahotniuc PublikaTV în ştirea în care se mai spune că anunţul Maiei Sandu că-l va sprijini pe Năstase a venit după lungi negocieri şi ezitări ale liderilor PAS. „Decizia formaţiunii este şi în contradicţie cu intenţiile anterioare ale Maiei Sandu, care spunea că va susține la alegerile locale și parlamentare exclusiv candidați care vor supuşi testului de integritate”. În ştire se mai constată că „în ultima perioadă Năstase a scăzut dramatic în sondaje și preferințele moldovenilor, de aceea, potrivit jurnaliştilor şi comentatorilor politici, speră să revină în prim-plan, șantajând-o pe Maia Sandu cu întoarcerea datoriei pentru susținerea acordată în alegerile prezidențiale din 2016”.

„Divizarea Rusia-UE va domina alegeri din R. Moldova”, se constată într-o analiză de pe Balkan Insight tradusă de Evenimentul Zilei. Rezultatul alegerilor din această toamnă din Moldova va contribui la stabilirea faptului dacă fosta republică sovietică se va apropia mai mult de orbita Europei sau va rămâne sub influența parțială a Rusiei, se spune în articol. „Schimbarea reală a politicii din Moldova este greu de realizat, datorată în mare parte sistemului electoral mixt... El favorizează în mod clar cele două mari partide politice – PD şi PSRM - care au susținut introducerea noului sistem electoral, în ciuda criticilor din partea UE”. se mai constată că un test politic important înainte de alegerile parlamentare va avea loc la jumătatea lunii mai, când alegătorii de la Chișinău și Bălți vor alege noi primari.

XS
SM
MD
LG