Linkuri accesibilitate

„Muntele așteptărilor unui candidat comun al dreptei a născut un șoarece” (P. Bogatu/PrimeTV)


Reacția Occidentului în cazul Skripal (Nicolae Negru/Ziarul Național).

Decizia PAS de a-l sprijini pe Andrei Năstase la alegerile pentru primăria capitalei îl pune într-o situație „extrem de dificilă” pe candidatul liberalilor Valeriu Munteanu, scrie Dumitru Spătaru într-un editorial pe tribuna.md. „Valeriu Munteanu a nimerit între ciocan şi nicovală. Pe de o parte el declară că luptă atât cu Silvia Radu, cât şi cu Ion Ceban, iar pe de altă parte rămânerea lui în cursă sporește vizibil probabilitatea celor doi să treacă în turul doi în detrimentul candidatului comun al dreptei pro-europene”, notează editorialistul. El crede că dacă s-ar retrage din cursă, Valeriu Munteanu ar avea de câştigat la capitolul imagine, pe când PL ar pierde o posibilitate reală de a încerca să-şi mai dreagă din poziţiile electorale”. Spătaru consideră că Valeriu Munteanu are în față o alegere deloc ușoară, iar dacă nu va lua o decizie corectă acesta riscă să-şi compromită definitiv viitorul politic. În aceeași situație sunt şi unii experţi, despre care se zice că ar fi tentați să participe în cursa pentru Primăria capitalei din postura de independenți, observă Spătaru. Ei riscă să fie acuzaţi că sunt agenţi electorali camuflați ai guvernării. Iar de o asemenea imagine nu e uşor să te „speli”, punctează Dumitru Spătaru.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:44 0:00
Link direct

Valeriu Reniță notează într-un articol de opinie pe ava.md că Maia Sandu a acceptat „jertfa” pentru a nu rupe deocamdată relația cu Platforma DA şi pentru a păstra intenționatul bloc politic pe care cele două partide vor să-l formeze la scrutinul parlamentar. Reniță pune la îndoială că Maia Sandu și Andrei Năstase urmăresc aceleași scopuri şi crede că Platforma DA este o ancoră grea pentru PAS din trei motive. „Năstase nu poate câștiga alegeri în capitală. El poate arunca o altă mârșăvie, ca și în cazul când şi-a autoimpus candidatura și Năstase va apăsa cu o încărcătură abundentă de material compromițătoare asupra partenerilor săi”, scrie Valeriu Rețniță.

„Muntele așteptărilor unui candidat comun al dreptei a născut un șoarece”, scrie Petru Bogatu despre anunțul Maiei Sandu, că va sprijini candidatura Platformei DA. „Dacă Andrei Năstase a avut tupeul să scuipe acum pe părerea alegătorilor și aliaților politici, impunându-și candidatura cu de-a sila, cine își va mai face iluzii în ceea ce privește onoarea sa de acum încolo?”, se întreabă Petru Bogatu în cronica sa de la PrimeTV.

Bogatu comentează și scandalul suscitat de otrăvirea fostului spion rus Skripal și a fiicei sale, care după părerea lui, a favorizat deșteptarea democrațiilor liberale, a spulberat iluziile în ceea ce privește politicile Kremlinului. Editorialistul observă că la Chișinău, opoziția parlamentară a susținut decizia guvernului democrat de a expulza trei diplomați ruși în semn de solidaritate. „Un caz rarisim la Chișinău când puterea și adversarii ei politici găsesc un limbaj comun”, remarcă Petru Bogatu.

La acelaşi subiect, editorialistul Ziarului Naţional Nicolae Negru notează că reacția Occidentului în cazul Skripal poate părea neașteptat de solidară și vehementă, chiar disproporționată, scrie. „Palmele diplomatice pe care le primește rămân întipărite pe fața lui Putin și se vor vedea mult timp...”, notează Negru. El apreciază alăturarea R. Moldova la acest demers. „Dodon și ceilalți care protestează, deplângând „parteneriatul strategic” mort la naștere să-și imagineze că li s-a servit un ceai cu „noviciok”. Unui bandit trebuie să i se spună că e bandit și să nu i se mai întindă mâna”. Nicolae Negru îndeamnă procurorii moldoveni să privească cu mai multă atenție asupra unor dispariții subite, dubioase, din rândurile personalităților marcante ale Mișcării de Eliberare Națională. „Sunt prea multe accidente rutiere și coincidențe suspecte, ca să trecem peste ele definitiv”, conchide Nicolae Negru.

„Forțele politice pro-europene capabile să ajungă în Parlament interacționează activ cu ideea unionistă, dar evită să o preia integral din varii temeri electorale”, observă politologul Dionis Cenuşa în analiza sa săptămânală la agenţia de presă IPN. Cenuşa identifică o serie de factori care ar fi contribuit la dinamizarea mișcării unioniste din Moldova și România din ultimii ani, între care sporirea atractivității României după aderarea acesteia la NATO și UE şi înrăutățirea calității guvernării în Republica Moldova. „Deşi unionismul dispune de potențial de creștere, viziunile stataliste și pro-ruse încă sunt dominante în societate”, remarcă Cenuşa. El mai observă că în dorința de a deveni mai acceptabile, forțele unioniste sporesc asocierea cu integrarea europeană. „Asemenea tactică, deși poate avea efecte pozitive pentru ideea unionistă, riscă să alimenteze neîncredere față de vectorul european și UE, iar în contextul alegerilor parlamentare, aceasta poate avantaja, în primul rând, dar nu numai, forțele pro-ruse”, concluzionează Dionis Cenuşa.

Răzvan Voncu observă în Adevărul că de 26 de ani, România nu face nimic pentru a aborda câteva dintre problemele cele mai spinoase, cum ar fi minoritatea găgăuză, cea alogenă şi problema transnistreană care fac ca orice discuție despre reunificare să fie prematură. O altă hibă, scrie Voncu derivă din marea problemă internă românească: absenţa unei direcţii. „Ce le vom oferi acestor oameni, după reunificare, în afară de apartenenţa la Europa şi de garanţia că au scăpat de ruşi? Ce loc ar urma să ocupe Basarabia în România? Cum vom face ca aceste aproximativ patru judeţe să se apropie măcar de nivelul de jos al judeţelor României?”. Autorul precizează că nu este adversarul reunificării. Numai că „reunificarea nu se face cu demagogie… ci cu idei clare, cu o viziune unitară şi cu o adecvare a resurselor la obiective”, concluzionează Răzvan Voncu.

XS
SM
MD
LG