Linkuri accesibilitate

Interlopii străini și Moldova ca ascunzătoare (anchetă RISE Moldova)


Ce se ascunde în spatele anchetării directorului liceului privat „Orizont” din Republica Moldova (Ziarul de Gardă).

Newsmaker.md publică detalii din culisele adoptării declarației finale a comitetului de asociere R. Moldova – UE întrunit joi la Chişinău. Şedinţa a avut loc cu uşile închide. Reporterii de la Newsmaker au aflat însă că deputaţii majorității parlamentare au respins mai multe modificări propuse de opoziţie, dar şi una formulată de europarlamentarul lituanian Petras Austrevicius care propunea includerea în declaraţia finală a unui punct care obliga deputaţii moldoveni să adopte proiectul de lege privind funcționarea Autonomiei găgăuze care se prăfuieşte în sertarele parlamentarilor încă din 2016. Au fost respinse şi propunerile comuniştilor care cereau între altele criticarea mai dură a reformei sistemului electoral, precum şi a refuzului CEC de a înregistra grupul de iniţiativa care voia să convoace un referendum împotriva sistemului de vot mixt. Comuniştii au mai cerut condamnarea migraţiei deputaţilor în parlament. toate propunere au fost respinde însă de majoritatea parlamentară dominată de democraţi.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:00 0:00
Link direct


Ziarul de Gardă publică detalii despre anchetarea de către procurori a directorului liceului privat „Orizont” din Republica Moldova, Turgay Şen. După ce a fost reținut și interogat mai multe ore, sâmbăta trecută, de către procurori, acesta a fost eliberat, dar i s-a impus interdicția de a părăsi Republica Moldova în următoarele zece zile. Turgay Șen spune că dosarul penal în care are statut de bănuit a fost intentat în noiembrie 2017, pe motive de „finanțare a terorismului”. El crede că reţinerea sa s-ar roti în jurul finanțării de către Turcia a reparației Președinției R. Moldova care se ridică la peste 10 milioane de euro. „Închiderea liceelor „Orizont” face parte din promisiunea conducerii R. Moldova ca răspuns la această finanțare, deoarece în timpul vizitei prim-ministrului turc în primăvara anului trecut în R. Moldova, acesta a declarat public să fie închise aceste școli pe motiv că profesorii ar fi participat la organizarea puciului din iulie 2016 în Turcia”, spune directorul.

O nouă investigație Rise Moldova arată că mai mulți interlopi străini, dați în căutare internaţională, au reușit să se ascundă datorită funcționarilor corupți din R.Moldova care le-au dat acte de identitate valabile în toată lumea. Printre ei este un om de afaceri spaniol implicat în scandalul de corupție „Emarsa”. Acesta a fugit din Spania, s-a ascuns în Republica Moldova, în casa unui preot din Chișinău sub o identitate falsă. Avea să fie prins, dar banii l-au salvat – până într-o zi când a fost capturat într-o localitate din Moldova. Un alt caz implică un cuplu american investigat de FBI pentru fraudă bancară și spălare de bani. Autoritățile din SUA au emis un mandat de arestare pe numele lor, însă funcționari corupți din Republica Moldova au falsificat Registrul de Stat al Populației și le-au oferit acestora pașapoarte cu identități false. Pe urmele lor au călătorit și un interlop din Kazahstan condamnat pentru trafic de droguri, un rus investigat la Moscova pentru escrocherie, dar și alți infractori străini care rămân și astăzi în zona de anonimat, se spune în investigaţie.

„Jocul marionetelor din spatele perdelelor de fum ale Moscovei în dosarul transnistrean” este titlul analizei semnată de Mădălin Necşuţu în Evenimentul Zilei. El scrie că apropiata întrevedere a liderilor de la Chișinău și Tiraspol, Igor Dodon și Vadim Krasnoselski ar fi „binecuvântată politic” de Moscova. „Este clar că Vadim Krasnoselski va accepta noua întrevedere cu Dodon, doar împins de la spate de Moscova, în realitate acesta nedorind să asculte poveștile lui Dodon despre federalizare sau alte forme consensuale de împăcare”, crede Necşuţu. El observă că Krasnoselski a confirmat întrevedere după ce a venit zilele trecute de la Moscova, unde va merge în curând şi Igor Dodon „pentru a primi instructajul politic cuvenit”. Autorul mai notează că Rusia mai urmărește și să mai disperseze din imaginea de monopol pe care actualul guvern de la Chișinău și-a creat-o pe acest dosar, după ce a reușit să închege cel mai serios dialogul cu Tiraspol. „Asta e tot ce contează pentru Rusia în dosarul transnistrean pentru moment, să creeze noi perdele de fum și să îi ridice cota electorală a lui Dodon și a partidului de care încă este legat ombilical – PSRM”, concluzionează Mădălin Necşuţu.

Într-un articol de opinie pe ava.md Vitali Andrievschi critică decizia liderei PAS Maia Sandu de a-l sprijini în alegerile din capitală de Andrei Năstase. Comentatorul sugerează că Năstase nu s-ar încadra în criteriile de integritate pe care PAS a spus că va pune accent la selectarea candidaţilor în alegerile parlamentare. Andrievschi mai notează, între altele, că „sprijinindu-l pe Năstase, care nu ascunde că participă în cursă pentru a se promova politic înainte de parlamentare, Maia Sandu… arată că nu-i pasă de problemele din capitală”. Comentatorul concluzionează că avem nevoie de un primar profesionist, un bun manager, dar nu un politician populist. Iar dacă partidele sunt preocupate de geopolitică şi propriile succese, atunci poate locuitorii capitalei ar trebui să decidă singuri pe cine înaintează şi sprijină la ageri, îndeamnă pe final Vitali Andrievschi.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG