Linkuri accesibilitate

„Ce votăm pe 20 mai?” (Octavian Țîcu/jurnal.md)


Miza recentei întrevederi a preşedintelui Igor Dodon cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski (Petru Bogatu, Anatol Țăranu/deschide.md).

În editorialul „Ce votăm pe 20 mai?” publicat pe jurnal.md, istoricul Octavian Ţîcu notează că miza pentru alegerile din Chișinău este uriașă. Ţîcu consideră că din multitudinea candidaților înscriși în cursă, contează de fapt trei: Ion Ceban, candidatul socialiștilor, Silvia Radu, „candidatul independent” al lui Plahotniuc și Andrei Năstase. Istoricul notează că scenariul ideal pentru Plahotniuc este ca în turul doi de alegeri să iasă Ion Ceban și Silvia Radu, pentru că atunci, „noi ca proștii… vom merge s-o alegem pe „fufă”... Iar pentru a ușura falsificarea voturilor, au fost inventați mai mulți candidați de umplutură”. Octavian Ţîcu nu exclude şi un alt scenriu, cel de a ceda primăria socialiștilor, doar să nu câștige Andrei Năstase… „Dacă va câștiga opoziția, aceasta va fi prima fisură în edificiul oligarhic și o premisă serioasă pentru ca opoziția unită să asalteze alegerile parlamentare… Ce semănăm în mai, vom culege la toamnă”, concluzionează Octavian Ţîcu.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
Link direct

Despre scrutinul din capitală scrie şi Petru Grozavu în Ziarul de Gardă. El observă că PD repetă scenariu comuniştilor în localele din 2007 cu mici diferenţe. Una ar fi că spre deosebire de comuniştii care au participat deschis cu un candidat, PD refuză să recunoască că „independenta” Silvia Radu le aparţine. „PD are două mize: Radu şi Ceban, chiar dacă le neagă pe ambele”. Se repetă situaţia de la prezidenţiale din 2016, mai remarcă Grozavu. „Până la urmă, e treaba stângii ce va face, fie că e vorba de PD, PSRM sau Partidul Shor”. Nu e clar şi ce va face dreapta, notează editorialistul, concluzionând că sunt prea mulţi candidaţi de „dreapta” pentru o rivalitate „câștigătoare” cu stânga.

Tot în Ziarul de Gardă aflaţi cine sunt finanțatorii candidaţilor în această campanie. Se precizează că deocamdată doar patru partide şi-au prezentat rapoartele financiare, ceilalţi opt concurenţi fiind înregistrați săptămâna aceasta. Concluzia e că majoritatea candidaţilor sunt susţinuţi financiar de către colegii de partid, iar cei mai mulţi bani i-au cheltuit pentru promovarea imaginii prin publicitate TV şi panouri stradale. Liberalul Valeriu Munteanu este susţinut din subvenţiile de stat primite de către Partidul Liberal (PL), iar directorul companiei „Starnet Management”, Alexandru Machedon, a donat bani pentru Partidul Platforma „Demnitate şi Adevăr”. Partidul Socialiştilor (PSRM) a adunat din cotizaţiile membrilor de partid aproape un milion de lei pentru alegerile locale noi din 20 mai 2018. Campania electorală a candidatului din partea Partidului „Shor” este finanţată de către fondatorii şi administratorii unor localuri din cadrul Aeroportului Internaţional Chişinău.

Ghenadie Nicu dezaprobă pe deschide.md recentele critici la adresa unor media online lansate de candidatul liberalilor la postul de primar Valeriu Munteanu care a sugerat că presa ar împiedica, „prin minciună şi manipulare, ca democratizarea Republicii Moldova să se producă efectiv”. „Nu corupţia, nu justiţia de buzunar, nu faptul că „slugile poporului” sunt, prin cumul, şi valeţi la curţi mai mari şi fac complet alte jocuri decât impun nevoile oamenilor, ci presa e frână, „împotriva integrării europene a republicii”, scrie autorul. El mai observă „căpuşile gen Shor, pe care puşcăriile îi aşteaptă cu ardoare, laolaltă cu cebanii lui Dodon, cu ticăloşiţii care fac sluj în faţa regimului separatist de la Tiraspol… au, în discursul lui Munteanu, o nesperată mântuire”.

Pe deschide.md mai puţeti citi opinii ale analiștilor Petru Bogatu şi Anatol Ţăranu despre recenta întrevedere a preşedintelui Igor Dodon cu liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski. Anatol Ţăranu crede că revenirea lui Dodon și Krasnoselski la dialog după o perioadă îndelungată nu este nimic altceva decât „o presiune asupra Tiraspolului, venită de la Moscova, care a recepționat mesajul lui Dodon că dimensiunea transnistreană este monopolizată de către Guvern, iar președintele este scos din procesul de reglementare politică. Reluarea acestor contacte este și pregătirea pentru scrutinul parlamentar”. Petru Bogatu consideră că esența întrevederii dintre cei doi ar fi fost ulterioarele declarații ale lui Dodon, prin care apără poziția Moscovei în ceea ce privește prezența militară. „Trebuie să remarc că în ultima vreme Chișinăul și Tiraspolul au reușit niște înțelegi, iar pe urma lor Dodon, vocea Moscovei, s-a dus la Tiraspol să spună că, în urma concesiei făcute de către Chișinău, trupele ruse trebuie să rămână în Transnistria și, în genere, totul să rămână așa, că trebuie conservat regimul separatist și ocupația rusească la Nistru. De fapt, Dodon spune ceea ce nu poate spune Lavrov sau chiar Rogozin”, crede Petru Bogatu.

XS
SM
MD
LG