Linkuri accesibilitate

Guvernul Dăncilă și incapacitatea de a adopta bugetul național (Andrea Nicolae/digi24)


„Liviu Dragnea îl are pe Viktor Orban drept model politic și ideologic” (Cristian Pantazi/G4media).

Pe blogurile Adevărul se publică o analiză realizată în cadrul LARICS care demontează o dezinformare marca Sputnik. Sputnik.pl, de această dată, deși „săpăturile” jurnalistice au condus la ideea că articolul a fost redactat bine mersi la Moscova, ca de atâtea ori, și susținut ca de obicei de comentariile „trolilor”. Sputnik a prelucrat după bunul plac o postare a Iuliei Timoșenko, în care discuta nivelul scăzut de trai al ucrainenilor, și a tras concluzia – de nimic susținută în fapt – că ucrainenii o duc prost din cauza polonezilor. Polonia le-ar „fura” forța de muncă necesară în țară. În realitate, Iulia Timoșenko arăta că ucrainenii care muncesc în Polonia trimit acasă 800 de milioane de dolari anual, ceea ce e practic salvarea pentru cei de acasă și pentru bugetul țării. Care e scopul acestei manipulări? Învrăjbirea Ucrainei cu Polonia. Nu se va întâmpla iminent, dar tehnica rusească este propaganda pe termen lung, consecventă, neobosită.

Cristian Pantazi comentează pe G4media bizara lipsă de reacție a puterii de la București față de „declarațiile și acțiunile jignitoare ale demnitarilor de rang înalt” din Ungaria la adresa României. Un membru al guvernului maghiar a susținut recent că „Bucureștiul e un imperiu care se comportă ca Imperiul Austriac în timpul masacrării secuilor de acum 255 de ani”. Pantazi amintește „jignirea constantă în ultimii ani reprezentată de interzicerea formală a accesului diplomaților maghiari la recepțiile de 1 Decembrie” și adaugă că „Ungaria sfidează statul român prin găzduirea lui Marko Attila, fost deputat arestat preventiv în lipsă”. Nu e însă vorba numai de declarații. „Guvernul de la Budapesta construiește în Transilvania un adevărat stat paralel: (...) cumpără masiv presă, (...) cheltuiește (...) sume uriașe pentru proiecte economice, culturale, în educație și religie. E politica asumată a FIDESZ de refacere a marii națiuni maghiare dinainte de Trianon, chiar dacă asta înseamnă încălcarea unor reguli de cooperare cu vecinii”. Reacții la București? De-abia câteva, timide, de la Ministerul de Eterne. De ce? Cristian Pantazi enumeră câteva explicații posibile: „PSD are nevoie de sprijinul UDMR în Parlament ca de aer”, „Liviu Dragnea îl are pe Viktor Orban drept model politic și ideologic”, „și un alt motiv în subsidiar: incapacitatea reală a statului român de a gestiona necesitățile reale ale cetățenilor de etnie maghiară din România, mai cu seamă din cele două județe relativ izolate – Harghita și Covasna”.

„Guvernul Dăncilă s-a reunit astăzi în prima ședință pe 2019. A discutat despre înființarea Teatrului Muzical „Ambasadorii”, a scos pe tușă niște prefecți și subprefecți și l-a oficializat pe Darius Vâlcov drept evaluator al activității de anul trecut a Executivului. Nu a discutat și aprobat însă vreun proiect de buget pentru 2019. Nici bugetul de stat, nici bugetul asigurărilor sociale”, scrie Andreea Nicolae pe site-ul digi24. Autoarea citează experți care cred că PSD-ului nu-i iese nicicum socoteala și că ceea ce se va pune până la urmă pe hârtie va fi un veritabil buget de criză. Pe lângă măsurile déjà luate, se va proceda la „nereducerea TVA la 18% (așa cum scria în programul de guvernare cu termen de aplicare 1 ianuarie 2019), înghețarea unor sporuri și prime pentru bugetari, amânarea majorării pensiilor până la 1 septembrie 2019, introducerea de noi taxe pentru bănci și companiile din telecomunicații și energie”.

XS
SM
MD
LG