Linkuri accesibilitate

Summitul de la Sibiu: „Mare ca semnificație simbolică, dar mic ca posibilități decizionale și rezultate” (V. Naumescu/contributors.ro)


Ziare la București.

„Exemplul Turciei poate plana ca un scenariu sumbru și pentru România (Mihai Sandu/ziare.com).

Mâine la Sibiu va avea loc un summit „mare ca semnificație simbolică, dar mic ca posibilități decizionale și rezultate”, scrie Valentin Naumescu pe platforma contributors.ro. El explică cum s-a schimbat contextul în defavoarea intențiilor de a se lua acum decizii cruciale pentru viitorul Uniunii Europene: Brexit-ul s-a amânat, așadar tot nu se știe cu ce consecințe pentru viitorul UE, iar alegerile pentru Parlamentul european bat la ușă. „Declarația de la Sibiu, cu siguranță un text atent formulat la nivel de experți și șlefuit la nivel politic, va încerca să ridice tonusul și să dea un nou impuls unei Uniuni Europene care încorporează societăți tot mai vizibil obosite, crispate și cuprinse de felurite nevroze […], o Uniune care încă nu știe dacă poate conta în anii următori pe 27 sau pe 28 de țări membre, de cine va fi condusă în viitor, în ce relații se va afla pe plan intern și global sau dacă nevrozele politico-ideologice ale europenilor din ultimii ani vor trece de la sine”. Pentru România, organizarea summit-ului la Sibiu, în perioada de președinție a Consiliului Uniunii Europene e onorantă, numai că – e opinia lui Valentin Naumescu – așa cum era de așteptat, lunile din urmă n-au făcut decât să pună sub reflectoare „toate hibele, mizeriile și problemele guvernării de la București, bazată pe solidaritatea unei majorități corupte și, în esență, anti-europene”.

Magda Grădinaru scrie pe site-ul ziare.com ce montaj a gândit Partidul Social-Democrat ca să bruieze cât mai mult importanta reuniune de la Sibiu. Pe de o parte, a anunțat mare miting pesedist mâine la Iași. De ce acolo? Pentru că președintele partidului, Liviu Dragnea, are o poliță de plătit: vrea să fie aplaudat acolo unde a fost nu demult huiduit. Adevărata lovitură poate fi însă Ordonanța de urgență, care nu era pe ordinea de zi a ședinței de guvern de azi, dar premierul Viorica Dăncilă vorbise despre ea ca despre un punct sigur, prin care s-ar aduce modificări Legii refendumului. Scopul e străveziu: referendumul pe justiție declanșat de președintele Klaus Iohannis și progamat simultan cu alegerile pentru Parlamentul european trebuie invalidat cu orice preț, ridicând pragul de validare, legând de mâini pe inițiator în perioada de campanie, când e nevoie de dezbatere în jurul celor două întrebări, sau pe orice cale. Un singur lucru e sigur, în opinia jurnalistei de la ziare.com: „Cu o participare la vot care să depășească 60 de procente, Liviu Dragnea iese din scenă. Altminteri, episodul acesta final se va turna după prezidențiale, dacă PSD nu gsește un candidat minune care să oprească un al doilea mandat - în acest moment garantat - al lui Klaus Iohannis”.

Încă un comentator – Mihai Sandu, care scrie de asemenea pentru ziare.com– atrage atenția asupra asemănărilor tot mai îngrijorătoare dintre politica de la Ankara și cea de la București. Președintele Turciei a decis că alegerile pentru primăria Istanbului de repetă, fiindcă nu au fost câștigate de partidul său. În România, care ar fi printre primele afectate dacă Turcia alunecă cu totul spre dictatură, puterea tace intens. Cum a tăcut și când a fost invalidat la Chișinău succesul lui Andrei Năstase în alegerile pentru primăria capitalei. „Exemplul Turciei, scrie Mihai Sandu, poate plana ca un scenariu sumbru și pentru România. Din fericire, încă mai putem face ceva. Și totul ar putea începe în 26 mai”

XS
SM
MD
LG