Linkuri accesibilitate

„Proiectul naţiunii civice la Chişinău nu face decât să redenumească naţiunea sovietică” (George Damian/ Adevărul)


Ziare românești

Revista presei de la București.

Republica Moldova și problema ei identitară fac obiectul unei analize realizate de George Damian în cadrul grupului de analiză LARICS. E publicată pe blogurile Adevărul. Analistul urmărește nașterea și evoluția conceptului de identitate civică moldovenească. A fost lansat în spațiul public în 2012 și propus ca ieșire din impasul instalat după „perioada de confruntare identitară permanentă a regimului Voronin (...) care a marcat un nou eşec de impunere a moldovenismului drept politică de stat la Chişinău”.

Studiul din 2012, publicat de Institutul de Politici Publice de la Chişinău (IPP) cu sprijinul financiar al Ambasadei Olandei, documenta succesul unei asemenea abordări în alte țări, unde identitatea etnică a trecut pe plan secundar. Dar George Damian nu vede aici un punct de sprijin solid: s-a ignorat că identitatea civică poate fi operantă doar acolo unde s-a forjat în timp, în mod natural. În realitate, îl cităm pe expertul LARICS: „Ideea impunerii unei naţiuni civice în Republica Moldova nu este altceva decât ascunderea gunoiului sub preş. Confruntarea identitară va rămâne în spatele paravanului «naţiunii civice»“.

„Proiectul naţiunii civice la Chişinău nu face decât să redenumească naţiunea sovietică, păstrând în acelaşi timp principalele caracteristici: limba rusă drept limbă de comunicare interetnică, confuzia identitară etnică român/moldovean”. O altă obiecție a analistului publicat de Adevărul este că ideea identității civice cam tinde să excludă ideea identității românești. Or, două recensăminte consecutive, din 2004 și 2014, demonstrează că „Teza «poporului moldovenesc plurietnic» pur şi simplu nu mai este susţinută de statistici, chiar şi de cele manipulate (...) în prezent ajungându-se la cel mai mare grad de omogenitate etnică din istoria regiunii”.

Tereza-Brândușa Palade scrie pe contributors.ro: „Tsunami-ul populist global care încearcă să distrugă reperele democrației liberale are succes și datorită spaimei de frontiere fluide sau ușor penetrabile care par că amenință (...) bunăstarea sau chiar modurile de viață ale societăților occidentale”. Urmează facilul refugiu în „valori naționale”. Dar „vestea bună este însă că, dacă despotismul populist tinde să învăluie Europa și pare o ispită irezistibilă și pentru actualul președinte al SUA, și reacția liberal-democratică se globalizează. (...) Mișcarea #Rezist din România oferă inspirație și pentru alți cetățeni din Europa de Est care vor să reinventeze democrația, opunîndu-se în stradă dictaturilor care renasc în regiune”.

În comentariul europarlamentarului Traian Ungureanu, publicat pe blogurile Adevărul, e vorba de intenția social-democraților lui Liviu Dragnea de a pedepsi penal „defăimarea” țării. Ungureanu o ia însă de la Congresul recent al PSD-ului, unde Dragnea a promis tot felul de lucruri, dovedindu-se, spune comentatorul, „primul lider care prescrie doctrinar propriului partid măsurile ce îi vor veni de petrecanie”. A vorbit, de pildă, despre trecerea la moneda euro în 2023-2024. Or, „fără excepţie, toate societăţile sudice ale Europei au fost strivite de euro şi au încheiat prin a mazili partidele” care le-au îndemnat spre euro.

În suită, și revenind la Tereza-Brândușa Palade, e de citat finalul articolului ei: „Adevăratul program de guvernare al PSD este să facem România mizeră din nou. (...) Așadar, cum condițiile reale de trai din România se înrăutățesc putem fi, paradoxal, optimiști(...). Un despotism în condiții de mizerie ne amintește mult prea dureros de anii ’80 și ’90 pentru a avea popularitate în țărișoară”.

Opinia dvs.

Arată comentarii

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG