Linkuri accesibilitate

Tudorel Toader, paratrăznetul lui Dragnea (Ioana Ene Dogioiu/ziare.com)


„Spaţiul public moldovenesc pe cale să se transforme în câmp de luptă politică pentru partidele și candidaţii din România care aspiră la PE” (Blog Adevărul)

În secțiunea de bloguri a ziarului Adevărul un comentariu se referă la unionism și unioniști. Semnează Mihai Dumitru, care spune: „Despre unire la Chişinău să vorbească moldovenii, nu candidaţii din România. (…) Spaţiul public moldovenesc este pe cale să se transforme în câmp de luptă politică pentru partidele şi candidaţii din România care aspiră la Parlamentul European”. Semnatarul acestui articol le reproșează acestor candidați că nu sunt născuți în Basarabia și nici nu și-au însușit „cultura civică bilingvă a basarabenilor”. Soluțiile pe care le proclamă pe la Chișinău ar fi simpliste, reductibile la teoria „să ne unim și vedem noi pe urmă”. Electoratul fiecăruia dintre ei ar avea o instrucție modestă, n-ar fi prea departe de cel care-l votează pe Ilan Șor pentru „cârnășor”. Pentru Mihai Dumitru, cei aproape un milion de moldoveni deținători de cetățenie română au cam făcut din Republica Moldova o „anexă” a României, căreia i se acordă mare atenție când e vreo rundă de alegeri. De fapt, lucrurile ar trebui să fie clare : Parlamentul de la București a adoptat anul trecut o Declarație care vorbeşte despre disponibilitatea statului român de a răspunde „oricărei manifestări organice de unificare din partea cetăţenilor Republicii Moldova“. Atât și nimic mai mult.

Ion M. Ioniță scrie, de asemenea, în Adevărul despre semnificația aparte pe care o au alegerile europarlamentare de anul acesta. Sondajele de la Bruxelles arată că popularii și socialiștii nu vor mai putea atinge majoritatea fără alianțe, dar și că partidele populiste și naționaliste vor intra în legislativul european fără să dețină foarte multă influență. Vestea bună, scrie Ioniță, este că de această dată europarlamentarele vor suscita un interes mult mai mare și se așteaptă o prezență la vot mai consistentă în fiecare stat membru.

La București, 26 mai va fi precedat de o campanie neobișnuită, care se suprapune peste problemele pe care le are Partidul Social-Democrat aflat la guvernare. Tot ce face Liviu Dragnea ca să evite condamnarea sa definitivă cu executare, pentru corupție, e pe cale să producă o mutație interesantă, arată Andreea Pora, în revista „22”: „Aceste alegeri nu se joacă atât în logica mobilizării electoratului PSD, care nu a fost niciodată o problemă majoră, (…) ci în mobilizarea celuilalt electorat (care déjà se mișcă, luând act de ce se întîmplă cu PSD). Când acest lucru se produce, PSD pierde mereu”. Lui Liviu Dragnea nu-i pasă, el „dă partidul pe libertate. Din punctul lui de vedere, spune Pora, e un troc mai mult decât convenabil. Pentru România, însă, libertatea lui are un preț extrem de ridicat. E «bombonica»otrăvită”.

Ioana Ene Dogioiu scrie pe site-ul ziare.com că Dragnea, aflat în corzi, are urgentă nevoie de un „paratrăsnet”, de cineva pe care să dea toată vina, iar acesta ar urma să fie ministrul justiției Tudorel Toader. Ei da, conducerea PSD a și decis astăzi să-l revoce din funcție.

XS
SM
MD
LG