Linkuri accesibilitate

Propunerile ignorate și ignorante de comisari europeni ale Vioricăi Dăncilă (Cristian Preda/ziare.com)


Vizita președintelui Iohannis la Washington (Florin Negruțiu/republica.ro).

Informația că ministrul apărării de la Chișinău a fost criticat de premierul Maia Sandu e difuzată, printre alții, de jurnaliștii de la G4Media. E citată Maia Sandu cu precizarea, destinată ministrului apărării Pavel Voicu, că invitarea în Republica Moldova a ministrului apărării din Federația Rusă, Serghei Șoigu, nu poate avea caracter oficial. Guvernul nu a fost consultat, așa că poate fi cel mult o vizită privată. Maia Sandu l-a și chemat pe ambasadorul moldovean la Moscova pentru explicații. „Atât ministrul Voicu, cât și ambasadorul Neguță sunt loiali președintelui pro-rus Igor Dodon. Acestea sunt primele gesturi de frondă ale premierului Sandu față de președintele Dodon, parteneri în coaliția de guvernare, după ce Dodon și-a impus oamenii în majoritatea instituțiilor-cheie din statul moldovean”, notează G4Media.

Același site scrie despre proiectul de hotărâre aprobat de guvernul moldovean prin care ziua de 23 august este declarată „Ziua comemorarii victimelor tuturor regimurilor totalitare si autoritare, iar zilele de 23 si 24 august zile de doliu, cu arborarea în bernă a drapelului de stat”. Mâine la ora 10:00, guvernul va păstra un moment de reculegere, iar autoritățile administrației publice centrale și locale vor organiza activități de comemorare. Televiziunea și radioul naționale au primit indicații să pregătească programe adecvate.

Într-un articol apărut pe site-ul ziare.com,Cristian Preda propune ca la viitorul scrutin european să fie agreată o regulă: partidul care câștigă alegerile europene în România să facă trei propuneri de comisar, iar cel recomandat finalmente de la București să fie stabilit într-o reuniune președinte - premier – lideri ai delegațiilor românesti din diverse grupuri politice ale PE. „Așa, spune Preda, s-ar evita și haosul, și opacitatea, și caracterul arbitrar al deciziei”. Comentatorul se referă la halul în care au ajuns de curând la Comisia Europeană două propuneri de comisar european din partea României, înaintate de premierul Viorica Dăncilă fără să se fi consultat nici cu partidele, nici cu președintele și fără să fi anunțat public: e vorba de doi actuali deputați europeni, Rovana Plumb și Dan Nica, amândoi cu probleme penale. Ei nici nu au fost chemați de Ursula von der Leyden pentru audieri. Este a două gafă a premierului român. După alegerile europarlamentare, Dăncilă s-a făcut că nu aude ce dorește președintele Comisiei Europene legat de posturile de comisar rămase vacante, și l-a desemnat comisar interimar din partea României pe Mircea Pașcu, în locul Corinei Crețu. Propunerea a fost bineînțeles ignorată.

Cea mai rezolvat vizita președintelui Klaus Iohannis la Casa Albă: Florin Negruțiu scrie pe republica.ro că acordul semnat de Iohannis și Trump „face ca România să renunțe la afacerile netransparente cu Rusia și cu China, atât de populare în regimul PSD, și să revină la matcă”. „Într-o Europă fărâmițată de ruși, chinezii vin cu reconstrucția: promit autostrăzi, centrale nucleare, aeroporturi, porturi etc. Au banii, au forța de muncă și mai ales au viziunea”. Însă „Mențiunile directe sau printre rânduri (făcute în acord) la Nord Stream 2 și la Huawei raliază din nou România intereselor de securitate americane, intereselor NATO și UE”.

XS
SM
MD
LG