Linkuri accesibilitate

Chestiunea desemnării viitorului procuror-general (Dan Tăpălagă/G4media)


Pentru România, e important cum va arăta spațiul de la estul ei, dat fiind că, pentru încă o generație cel puțin, România va fi Estul Vestului” (Dan Dungaciu/ziare.com).

Camelia Badea a stat de vorbă pentru ziare.com cu sociologul Dan Dungaciu, Director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, pe tema alegerilor din Ucraina. În opinia lui Dungaciu, cea mai bună explicație a victoriei zdrobitoare a lui Volodimir Zelenski a dat-o chiar proaspătul președinte ales, în timpul campaniei electorale: „Eu sunt rezultatul greșelilor voastre”, i-a spus lui Petro Poroșenko. „Zelenski vine pe un proiect care este împotriva a ceea ce Poroșenko a reprezentat. Cine l-a inventat pe Zelenski, din punct de vedere al sociologiei spațiului, a făcut un lucru genial”. În legătură cu ce va face mai departe fostul actor, Dungaciu află indicii chiar în filmul serial care l-a făcut atât de cunoscut concetățenilor lui. „Dacă dl Zelenski ia în serios scenariul filmului, înseamnă că el se uită la Ucraina ca la o regiune în care criza e în cea mai mare măsura o criză internă. Așa va negocia, și cu Rusia și cu Europa, problemele de securitate și strategice ale Ucrainei, iar acesta este marele risc”, spune Dungaciu. Pentru România, e important cum va arăta spațiul de la estul ei, dat fiind că, pentru încă o generație cel puțin, România va fi Estul Vestului”. În curând Zelenski se va afla în vizită în Franța, primit de președintele Emmanuel Macron, iar acolo se va dezbate reluarea proiectului politic Normandia, care cuprinde Germania, Franța, Ucraina și Rusia si care nu a mai funcționat de doi ani. Este formatul politic în care se reglementează problema Donbasului. Problema este că această negociere se va face cu un președinte al Ucrainei total neexperimentat. O asemenea deschidere a cutiei Pandorei va însemna, spune sociologul, pregătirea pe termen mediu a unui „statut politic special pentru Donbas, adica o Ucraină care se va resemna cu statutul de europenizare fără integrare, dar care își va asuma chiar și tacit faptul că frontiera UE li NATO nu va trece mai departe de locul în care se află în acest moment”.

Ieri, ministrul interimar al justiției Ana Birchall a anunțat că suspendă procedurile de desemnare a viitorului procuror general lansate de predecesorul ei. Dan Tăpălagă discută subiectul pe G4media, la pachet cu celelalte apropiate vacantări de poziții-cheie în stat: Avocatul poporului, care își încheie mandatul peste o săptămână și trei posturi de judecători la Curtea Constituțională, unde propunerile vor fi înaintate, conform legii, de Senat, de Camera Deputaților și de președintele țării. Citând surse, Tăpălagă ajunge la concluzia că, la Parchetul general, există cel puțin o șansă teoretică să nu se facă o numire impusă de Liviu Dragnea. La Curtea Constituțională, cu forța de care mai dispune Partidul Social-Democrat în Parlament, Liviu Dragnea ar mai putea, cel mult, să-și numească un om „al său” din partea Senatului. Cam atât. Cert este că vor urma negocieri importante între PSD și ALDE. Dragnea, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu și premierul Viorica Dăncilă controlează fiecare câte una din instituțiile care vor primi nume noi.

Ioana Ene-Dogioiu, de la ziare.com, își sprijină puținele speranțe de gesturile recente de desprindere de Dragnea ale premierului Viorica Dăncilă. Gesturi repetate, care liderului PSD îi vor fi adus revelația că partidul poate guverna și dacă nu va mai fi condus de el.

XS
SM
MD
LG