Linkuri accesibilitate

PSD va pierde alegerile din cauza pestei porcine și a intervenției jandarmeriei de la mitingul diasporei (Liviu Iolu/ Adevărul)


Ziare de la București
Ziare de la București

Sunt comentatori care cred că Partidul Social-Democrat a pierdut de pe acum viitoarele alegeri legislative. Liviu Iolu, într-un text pe blogurile Adevărul, arată că două sunt motivele pentru care așa va fi: pesta porcină și intervenția jandarmeriei de la mitingul diasporei, din 10 august. Pesta porcină, neanunțată la timp de autorități și răspândită deja masiv, cu pagube foarte mari pentru fermierii români, îi atinge financiar pe mulți dintre votanții tradiționali ai PSD.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:58 0:00
Link direct

Fermierilor nu li s-a explicat nimic, nu au fost sfătuiți, nu au fost informați asupra consecințelor concrete. Astfel încât mulți dintre ei, îndeosebi cei care au abatoare de porcine, abia acum realizează dimensiunile dezastrului și ce le-a făcut acest guvern incompetent. Povestea cealaltă, cu intervenția din Piața Victoriei, e și mai și. Liviu Iolu reamintește că s-au aflat acolo mulți români veniți din țările unde muncesc. De la mitingul unde au fost primiți cu gaze lacrimogene și bastoane se vor fi dus la familiile lor, la rudele și prietenii lor și vor fi povestit ce s-a întâmplat. Or, acești oameni harnici sunt practic susținătorii familiilor lor. E de așteptat ca versiunea lor să prindă mult mai bine decât orice manipulare a mass-media aservite puterii.

Forma coagulată a opoziției ar trebui să se afle sub coordonarea Partidului Național Liberal. Teza este că restul opoziției nu prea există...

Tot pe blogurile Adevărul scrie și Marian Oancea, dar de pe poziția unui militant liberal. Se ocupă de tema opoziției unite. Un proiect așteptat, dar care n-ar fi realizabil. Forma coagulată a opoziției ar trebui să se afle sub coordonarea Partidului Național Liberal – și aici se subînțelege că celelalte formațiuni de opoziție n-ar prea fi de acord. De fapt, teza este că restul opoziției nu prea există: Uniunea Salvați România nu s-a clarificat doctrinar. Partidul lui Dacian Cioloș nu s-a înscris încă la tribunal. Partidul Mișcarea Populară nu mai respiră de când Traian Băsescu s-a retras. Așa că o alianţă a opoziției nu va apărea decât „cel mai probabil, în turul 2 al alegerilor prezidenţiale, formată în jurul lui Klaus Iohannis. Dar sub aceeaşi formă informală cum ne-am obişnuit”. Există și pentru asta o condiție de îndeplinit: toate partidele să fie de acord să-l susțină pe Klaus Iohannis drept candidat la prezidențiale.

Andrei Cornea, în revista 22, descoperă un paradox: cei care se opun Partidului Social-Democrat se și plâng că opoziția e slabă, că președintele are și slăbiciuni etc. Ei bine, în ochii social-democraților e pe dos: „Adversarii puterii de la București sunt puternici, uniți, fioroși, eficienți! O, de-ar fi numai 10% din ce cred sau își imaginează pesediștii, și tot am avea de ce să deschidem câteva sticle de șampanie!”

Pe site-ul G4media, Dan Tăpălagă măsoară distanța dintre realitate și ipocrizia interesată a ministrului de interne Carmen Dan, care consideră că nu are nicio responsabilitate față de ce au făcut jandarmii la acel miting. Audiată în parlament, a fost întrebată și de ce nu a convocat Centrul Național de Conducere a Acțiunilor de Ordine Publică. Pentru că nu se întruneau condițiile din hotărîrea de guvern, adică „o situație de risc și de pericol în mai multe unități administrativ teritoriale, nu doar în București”, a spus doamna ministru. Jurnalist disciplinat, Dan Tapalagă merge la actul normativ și descoperă că unu: acest organism poate fi întrunit ori de câte ori este nevoie, și doi: liderul PSD Liviu Dragnea a vorbit insistent despre 10 august ca despre un „atac la ordinea constituțională”.

XS
SM
MD
LG