Linkuri accesibilitate

Președintele Iohannis traversează „cea mai întunecată perioadă” de când se află la Palatul Cotroceni (Emilian Isăilă/ Ziare.com)


Ziare de la București
Ziare de la București

Revista presei românești.

Un articol semnat de Emilian Isăilă pe site-ul ziare.com analizează mandatul de patru ani deja al președintelui Klaus Iohannis. Constată că reușitele sunt estompate de „criza politică profundă generată de guvernarea PSD-ALDE”. Cel de-al doilea mandat al președintelui depinde exclusiv, consideră analistul, de capacitatea sa „de a fi perceput ca un președinte jucător care-l poate opri pe Liviu Dragnea”.

Deocamdată traversează „cea mai întunecată perioadă” de când se află la Palatul Cotroceni. Este „blocat de PSD, nu are soluții sa schimbe Guvernul Dăncila” în timp ce 81% dintre alegători consideră că România se îndreaptă într-o direcție greșită.

Azi devine limpede că alegerile anticipate ar fi fost o soluția corectă în momentul demisiei guvernului Victor Ponta. Opinia lui Isăilă este întărită cu declarații obținute de la fosta președină a liberalilor de la vremea respectivă, Alina Gorghiu. Consecință logică – guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș n-a folosit decât să-i întărească pe social-democrați, care s-au ascuns în opoziție și și-au pregătit asaltul de la parlamentare. De vină sunt însă și liberalii, care în perioada guvernării Cioloș s-au măcinat între ei, mai bine zis cele două aripi – foștii democrați și liberalii propriu-zis.

Analiza de la ziare.com găsește că planul președintelui Iohannis e deja la vedere și nu e încurajator: și-a propus să lase PSD-ul să se scufunde de la sine. De aici acceptarea a două propuneri de premieri după căderea guvernului Sorin Grindeanu, de aici înscăunarea miniștrilor doriți de Liviu Dragnea, inclusiv a Ecaterinei Andronescu la educație, în ciuda anunțului că n-o va face. De aici și revocarea Laurei Codruța Kovesi la propunerea ministrului de justiție.

Editorialul Andreei Pora din revista 22 e și mai dur. „Totul e posibil în epoca Dragnea”, care „are partidul în lesă, PSD este sub hipnoza banilor, pomenilor și dosarelor, toate aflate în mâna lui”. De altfel, scrie Pora, președintele Klaus Iohannis nici nu încearcă să facă ceva și nici nu e prea clar de ce se comportă așa. Fapt este că numirea Ecaterinei Andronescu „este o sfidare pe care o va plăti, așa cum va deconta faptul că a pus umărul, prin inacțiune, la chelirea funcției de președinte, la întărirea dictaturii lui Dragnea și la punerea pe butuci a justiției. Nu mai urmează decât să semneze revocarea lui Augustin Lazăr și pentru guvernul Dragnea 4. Mai contează? Scaunul de la Cotroceni e deja vacantat”. Finalul acestui text semnat de Andreea Pora e devastator: „Ca și (senatorul Florin) Iordache, și președintele Iohannis arată tuturor degetul mijlociu. E doar o diferență de stil”.

Jurnaliștii de la G4media au alcătuit o sinteză a unei analize Stratfor despre perspectivele anului 2019 pentru Uniunea Europeană. Va fi un an „ieșit din comun”, în care forțele pro-europene vor continua să domine Parlamentul European, dar ascensiunea partidelor eurosceptice va îngreuna deciziile într-un interval în care se suprapun mai multe scrutine: pentru Parlamentul European, alegeri pentru șefia Comisiei Europene, pentru conducerea Băncii Europene de Dezvoltare și pentru Consiliul European.

XS
SM
MD
LG