Linkuri accesibilitate

Cel mai bun moment pentru moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a trecut (T. Băsescu citat de Mediafax)


Ziare de la București

Revista presei românești.

În opinia lui Emilian Isăilă, comentator la ziare.com, Liviu Dragnea e încolțit din toate părțile de conjuncturi nefavorabile: nu mai controlează majoritatea din Camera Deputaților; nu a reușit să asigure prezența tuturor social-democraților la ședința în care opoziția a încercat să-i debarce din funcție pe domnia sa și pe vicepreședintele Camerei, Florin Iordache ­(au lipsit 36 de deputați).

„La nivel de partid, autoritatea i s-a pulverizat. E dependent total de baronii locali”. Pe deasupra, sprijinul sperat din partea UDMR nu e deloc sigur. Parlamentarii maghiari au arătat la ședința de miercuri o „atitudine pasivă”, care ce practic ar însemna că nu se opun unei schimbări a conducerii.

Evenimentul zilei a selectat din fluxul Mediafax declarația lui Traian Băsescu cum că „a trecut cel mai bun moment pentru moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă”. Totuși, săptămânalul Capital scrie că opoziția este pregătită pentru pasul următor, după ce președintele Klaus Iohannis a îndemnat să se încerce din nou schimbarea conducerii Camerei Deputaților. Prima mișcare va fi însă, pe cât se pare, depunerea săptămâna viitoare a unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. Pesediștii puciști, cum sunt numiți cei care i-au cerut demisia lui Dragnea din fruntea partidului, negociază, se pare, om cu om susținerea acestei moțiuni

„Conform unor surse parlamentare, citim tot în analiza lui Emilian Isăilă, liderul UDMR Kelemen Hunor ar fi dispus să susțină o moţiune de cenzură, însă doreşte să ştie numele viitorului premier propus de Opozitie. Liberalii au replicat că nu pot anunţa un nume înainte de trecerea moţiunii de cenzură, acesta urmând a fi negociat ulterior, împreună cu cei care li se alătură”. Pe site-ul digi24, Cristian Andrei sugerează că președintele ar fi dator să avanseze un nume, astfel încât în jurul lui să se poată coagula „un plan coerent, care poate strânge majoritatea necesară în Parlament”.

În fața acestui tablou politic agitat și fluid, mai mulți jurnaliști așează cam toată responsabilitatea, ba chiar vina pe umerii șefului statului. Ioana Ene Dogioiu, de la ziare.com, inventariază deciziile și gesturile care ar dovedi că „Klaus Iohannis a abandonat statul român în mâna infractorilor tratând primii 4 ani de mandat mai mult ca pe un sejur de lux. Iar efectele sunt cele pe care le simțim atât de dureros”.

I se impută președintelui că a acceptat să-l demită pe directorul Serviciului Român de Informații George Maior și să-l treacă în rezervă pe adjunctul acestuia, Florian Coldea (acesta din urmă, „executat” din funcție în urma informațiilor difuzate de un „inculpat fugar”, Sebastian Ghiță). Că nu a apărat-o așa cum trebuia pe Laura Codruța Koveși, fost procuror-șef anticorupție. „Sistemul de securitate, scrie Ioana Ene, a înțeles brusc că nu poate conta pe președinte, care este cu mult mai interesat să se scutească pe sine de scandal și presiune, decât să țină spatele și să privească interesele de ansamblu. De aici era absolut previzibilă demobilizarea SRI, care nu mai furnizează informații parchetelor” – cu aceasta, articolul trece la ideea contribuției pasive a președintelui la distrugerea sistemului de justiție de către PSD.

XS
SM
MD
LG