Linkuri accesibilitate

„Guvernarea de la Chişinău coace ceva putred pentru alegerile din februarie” (Nicolae Țîbrigan/ Jurnalistii.ro)


Ziare de la București

Revista presei de la București.

Site-ul jurnalistii.ro publică un amplu interviu cu sociologul Nicolae Țîbrigan, reluat în parte și de cotidianul Adevărul. Țîbrigan este chestionat de Sebastian Rusu în special în legătură cu șansele forțelor pro-europene din Republica Moldova la apropiatele alegeri parlamentare, dar și despre unele gesturi ale politicienilor români legate de soarta Moldovei.

Nucleul pro-european reprezentat de alianța ACUM are destule șanse în alegeri, consideră sociologul. El ia în considerare atât succesul alianței de a-și fi alipit și alte formațiuni politice, cât și ce spun sondajele de opinie. „Potenţialul segmentului anti-sistem (adică anti-binomul Dodon-Plahotniuc) poate fi relevat cu uşurinţă”, spune Nicolae Țîbrigan, din întrebarea legată de neinstalarea lui Andrei Năstase ca primar al Chişinăului în urma anulării alegerilor din iunie anul acesta.

48,4% dintre cei chestionați au declarat că văd asta ca pe ceva „negativ şi totalmente negativ“, în condiţiile în care 37% nu se pronunţă. Invitatul lui Sebastian Rusu este îngrijorat de recenta cooptare în Curtea Constituțională a unor figuri care nu anunță nimic bun: „Guvernarea de la Chişinău coace ceva putred pentru alegerile din februarie”, spune el: fraude și „chiar scoaterea din cursa electorală a Blocului ACUM”, invocând un articol din legea partidelor politice care le interzice să fie finanțate din afară.

E vorba de scandalul că Maia Sandu și Andrei Năstase (ei și nu partidele lor!) ar fi fost finanțați de o fundație străină. Nicolae Țîbrigan mai spune că decidenții de la București (mai precis, guvernarea PSD-ALDE) ar avea un contract nescris cu Plahotniuc și că din această perspectivă trebuie privită boicotarea de către europarlamentari români a rezoluției de sancționare a guvernului de la Chișinău, controlat de liderul Partidului Democrat.

O analiză semnată în Adevărul de Cristian Unteanu descrie situația din Rusia pornind de la cea mai recentă măsură oficializată de Vladimir Putin: o lege care interzice afișarea stradală a cursului valutelor străine. Prețul petrolului e în scădere puternică. O asemenea lege ar putea evita, spune Unteanu, un efect de panică rostogolit până la provocarea unei crize profunde, în caz că oamenii se sperie și își retrag brusc banii din bănci. Pe de altă parte, ar putea fi și o măsură de prevedere în așteptarea unor noi sancțiuni din partea Occidentului, după ce rezervele în aur au fost convertite, iar investiţiile ruse în datoria americană au fost lichidate sau trimise în offshore-uri. E pomenită și ipoteza celor de la Bloomberg că nu se exclude „o măsură de conversie obligatorie a conturilor în USD, aproximativ 27% din totalul din bănci”.

Concluzia lui Unteanu: „Rusia se cabrează sub o serie de lovituri care au lăsat urme şi vor influenţa în mod nefast economia sa naţională şi aşa supusă unui mare efort pentru susţinerea războiului din Siria şi militarizarea accentuată a districtelor din vest şi a Crimeii în special. Şi, din ceea ce ştim din istorie, asemenea episoade s-au sfârşit prost dacă au fost lăsate să evolueze înspre situaţie de conflict deschis”.

Ziare.com reproduce recomandările sefului Directiei Operatii din Statul Major al Apărării, generalul de brigadă Marian Botea, care a declarat pentru Balkan Investigative Reporting Network că „Romania trebuie sa consolideze eforturile tuturor agentiilor de securitate” (inclusiv Serviciul Român de Informații, Serviciul de Transmisiuni Speciale, Ministerul de Interne) „pentru a răspunde eficace la un război hibrid desfășurat de Rusia în regiunea Mării Negre”.

XS
SM
MD
LG