Linkuri accesibilitate

„PSD-ALDE, prin fitilul Toader, va da zilele astea foc la ţară” (Laurențiu Mihu/ Digi24)


Stand de ziare la București.

Revista presei românești.

„În primele zile ale președinției Consiliului Uniunii Europene, prim-ministrul României a avut câteva poziționări care pot fi ignorate în țară, dar cu siguranță sunt vizibile și contextualizate în toate cancelariile europene”, scrie Magda Grădinaru pe site-ul ziare.com. Prima a fost eurofobia exprimată fățiș de Viorica Dăncilă în plenul Parlamentului European, dar și la București, la preluarea oficială a președinției rotative de către România. Dăncilă, spune jurnalista, a forțat o fotografie în care înalții oficiali europeni au apărut împreună cu Adrian Severin și Adrian Năstase, doi foști oficiali condamnați penal.

A doua poziționare este aranjamentul obscur convenit de premierul Dăncilă cu premierul israelian. „Pentru a obține măcar un colț de fotografie pentru Liviu Dragnea, Viorica Dăncila a pus România la dispoziția lui Benjamin Netanyahu”, este concluzia comentatoarei.

Editorialistul Laurențiu Mihu, de la site-ul digi24, vede în negru viitorul României cu Dragnea și Partidul Social-Democrat. Ce se întâmplă acum cu ordonanțele de guvern care dinamitează sistemul de justiție va părea curând o bagatelă, spune el. Spectrul mai larg e deja ușor de intuit: topirea democraţiei româneşti. Dintr-o asemenea perspectivă, cea mai recentă „ordonanţă de urgenţă redactată şi anunţată de ministrul Tudorel Toader e mai degrabă un proiect de ţară decât un proiect de OUG”.

Președinția la Uniunea Europeană „nu va avea forţa de a bloca o asemenea voinţă de putere. Îi poate îngreuna parcurgerea paşilor rămaşi, dar pentru mai mult e nevoie de mai mult. Altfel spus, în măsura în care nu există deschiderea necesară, la nivelul partenerilor europeni şi americani, pentru o ripostă care să facă exorbitant preţul adoptării unei asemenea ordonanţe, PSD-ALDE, prin fitilul Toader, va da zilele astea foc la ţară".

Între timp, se fortifică stânga politică. Alexandru Vîjan scrie pe marginalia că noul partid declarat de stânga, Demos, nu reprezintă ce a promis – o stângă de tip socialist european – ci una direct marxizantă. Ar dovedi-o o dezbatere publicată pe site-ul Demos, despre fortificarea dreptei în Europa și ce ar avea de făcut stânga ca să o contracareze. Texte și videoclipuri vehiculează idei cu puternic iz comunist: „Trebuie să taxăm toate tipurile de avere. Trebuie să construim un aparat de stat care chiar știe unde să găsească toate astea, și apoi să începem să folosim această unealtă în scopul redistribuirii, pentru a conduce procesul de reglementare, și tot restul”. Sau „Inamicul e capitalul. Inamicii sunt proprietarii. Cei 1%”. „Asta e nouă Stângă? Fiindcă mie îmi spune infiorător de mult ca cea veche. Stânga veche, liberticidă și genocidală” – este concluzia comentatorului.

Profesorul universitar Sorin Alexandrescu, fondatorul Centrului de Excelență în Studiul Imaginii și membru fondator al Grupuli de Dialog Social, păstrează încă speranțe pentru viitorul României. Împreună cu Andreea Pora, încearcă în revista 22 o privire retrospectivă peste cei treizeci de ani care au trecut. „Concluzia imediată, spune Alexandrescu, este cea de batere a pasului pe loc. S-au câștigat niște libertăți, suntem totuși o societate liberă (…). Ne bucurăm de circulație prin lume, de opinie publică liberă, relații cu Occidentul, economie de tip capitalist, libertate a schimburilor culturale etc. Dar ne-am schimbat noi ca mentalitate foarte mult?”. Experiența Occidentului îl face totuși să adauge că mentalitățile se schimbă greu. Dar speranțe există, și ele s-ar numi Uniunea Salvați România și PLUS.

XS
SM
MD
LG