Linkuri accesibilitate

„E clar de ce Kremlinul sprijină regimul Plahotniuc-Dodon, nu și de ce o face România” (Maia Sandu/ Contributors)


Ziare de la București
Ziare de la București
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:48 0:00
Link direct

A ajuns și în presa din România declarația liderilor pro-europeni ai blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, că se tem că ar fi fost otrăviți cu metale grele. O știre G4media citează Agora.md, iar Contributors difuzează un interviu în exclusivitate cu Maia Sandu. Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate declară: „Noi, liderii opoziției, suntem urmăriți de poliția criminală, ne sunt interceptate convorbirile telefonice, a fost deschis un dosar penal pentru trădare de patrie în care figurează numele meu și cel al lui Andrei Năstase”.

„Săptămâna trecută, compania Facebook a anulat câteva sute de conturi și pagini false din Republica Moldova și a declarat că o parte dintre acestea erau administrate de angajați ai guvernului”. „Activiștii noștri sunt hărțuiți de către autorități, iar alegătorii sunt amenințați că își vor pierde locul de muncă sau le va fi închisă afacerea dacă vor sprijini în campanie sau vor vota pentru Blocul ACUM”.

Maia Sandu se referă și la interesele Rusiei față de Republica Moldova, precum și la atitudinea autorităților de la București. „Rusiei, spune ea, îi convine de minune o guvernare proastă care își zice pro-europeană și care discreditează modelul european de dezvoltare a țării. (...) Îi convine situația în care Moldova continuă să primească sprijin financiar din partea occidentului, fără ca ea să cheltuie niciun ban pentru Moldova, dar ținând-o în continuare în sfera ei de influență. (...) E foarte clar pentru noi de ce Kremlinul sprijină regimul Plahotniuc-Dodon. Nu este clar de ce autoritățile din România fac acest lucru”.

Un articol semnat Ștefana Radu și publicat pe blogurile Adevărul se documentează prin agenția France Presse și susține că: „Tinerii din Republica Moldova, dar şi cei plecaţi la muncă sau la studii în străinătate, se întorc în ţară pentru a încerca să schimbe sistemul corupt, printr-un vot informat”. Urmează fragmente din declarațiile unor tineri. Dar autoarea notează că „în zonele rurale, tinerii activişti sunt întâmpinaţi cu ostilitate şi acuzaţi că sunt plătiţi de interese străine.”

Adevărul informează pe surse despre punctajul minim pe care i l-a acordat Laurei Codruța Kovesi ambasadorul României la UE, Luminiţa Odobescu, la votul considerat „indicativ”, deci nu decisiv, în cadrul procedurilor de selecție a unui procuror european. Mai urmează încă vreo trei etape până la decizia finală. Fapt este că, la această a doua audiere, Kovesi a fost clasată pe locul doi, după procurorul propus de Franța.

„Guvernul (de la București) trebuia să facă lobby pentru Kovesi, nu să-i pună piedici. Am avut o şansă enormă, să se suprapună procedura de selecţie a procurorului-şef european cu preşedinţia română a Consiliului UE. În mod normal, preşedintele României, Guvernul şi toţi europarlamentarii ar fi trebuit să se implice”, a susținut un diplomat de carieră din MAE. „În mod ironic, decizia anti-Kovesi vine în contextul în care premierul Viorica Dăncilă i-a acuzat pe europarlamentarii PNL că sunt „trădători de ţară” pentru că au criticat Guvernul României la Bruxelles pe subiectul legilor justiţiei”, se mai spune în acest articol din Adevărul.

XS
SM
MD
LG