Linkuri accesibilitate

„Chișinăul a demonstrat încă o dată că rămâne fieful taberei pro-europene” (Vitalie Ciobanu/ Marginalia)


Ziare de la București
Ziare de la București

Regimul politic de la București tocmai transformă România într-un „stat Frankenstein” (Corneliu Bjola/ Ziare.com)

Analistul și bloggerul Adevărul Iulian Chifu revine și azi cu un comentariu pe marginea alegerilor din Republica Moldova. Convingerea lui este că alegerile de duminică „s-au derulat cu calm şi într-o limită acceptabilă a corectitudinii” și e de așteptat ca asta să fie consemnat și de raportul OSCE.

În perioada următoare sunt de evitat „vulnerabilităţile ce permit jocurile Rusiei la Chişinău” și, în acest sens, cele mai eficiente măsuri sunt cele care consolidează statul Republica Moldova, alegerile corecte, reformele democratice şi statul de drept. „O asemenea situaţie, spune Chifu, va evita să ofere instrumente Rusiei de a valorifica vulnerabilităţi în Republica Moldova în etapa post-electorală. În care, ca să fim clari, există un Guvern funcţional, indiferent de durata negocierilor pentru o majoritate sau de reluarea alegerilor peste 3 luni, în lipsa unei majorităţi”.

Odată constituită majoritatea şi Guvernul, reconectarea cu Uniunea Europeană, relansarea reformelor și reluarea finanțărilor europene sunt absolut necesare, atâta timp cât „varianta pro-rusă sau ambiguitatea bi-vectorială reclamă alte instrumente şi ambele sunt, în sine, autostrăzi deschise influenţei ruse”.

Pe site-ul Marginalia, Vitalie Ciobanu semnează un comentariu în care vede cu totul altfel lucrurile. „Pe 24 februarie 2019, în Republica Moldova am urmărit un show sinistru numit «alegeri parlamentare». Regimul Plahotniuc, care ne-a servit nenumărate dovezi că nu agreează nici democrația, nici statul de drept (…), a fraudat prin toate mijlocele posibile”. Vestea bună: „Chișinăul a demonstrat încă o dată că rămâne fieful taberei pro-europene și pro-românești: Blocul ACUM și-a adjudecat 6 din cele 11 circumscripții uninominale. 5 au revenit socialiștilor. PD-ul n-a câștigat niciuna”.

Vitalie Ciobanu crede însă că „viitoarea putere se va constitui tot în jurul lui Plahotniuc, care va avea nevoie să atragă deputați din alte fracțiuni. Nu sunt excluse nici alegerile anticipate, pentru că socialiștilor lui Dodon nu le surâde o alianță fățișă, «la lumina zilei», cu Partidul Democrat. Dar măcar e limpede că vom avea în parlament o Opoziție pro-europeană bine reprezentată: blocul ACUM. Dacă va trece testul incoruptibilității, Basarabia păstrează o șansă”.

La congresul de la Madrid al socialiștilor europeni, Dragnea „a fost pur și simplu măcelărit, umilit public de ai lui”...

Analiza lui Dan Tăpălagă publicată pe site-ul g4media își pune întrebarea de ce s-a dus liderul Partidului Social-Democrat, Liviu Dragnea, la congresul de la Madrid al socialiștilor europeni, „unde a fost pur și simplu măcelărit, umilit public de ai lui”. A contat probabil pe solidaritatea necondiționată a socialiștilor în campania pentru europarlamentare, mai ales că PSD este unul din puținele partide socialiste europene care se află la guvernare. S-a înșelat. A și fost huiduit la finalul discursului, iar vicepreședintele Comisiei Europene i-ar fi trasat „o linie roșie: nicio modificare legislativă în sfera statului de drept până la alegeri, niciun gest fără consultarea specialiștilor Comisiei”. Pe deasupra, Dragnea a mai aflat la Madrid și despre refuzul comisarului european Corina Crețu de a da curs propunerii transmise de premierul Viorica Dăncilă: să deschidă lista de candidați a PSD la alegerile europarlamentare.

Regimul politic de la București tocmai transformă România într-un „stat Frankenstein” „si numai norocul că e membra UE o oprește să ajungă repede în situația Venezuelei”, declară Corneliu Bjola, profesor de studii diplomatice la Universitatea Oxford şi director al Oxford Digital Diplomacy Research Group, într-un interviu acordat Magdei Grădinaru la ziare.com. Cercetătorul a susținut o conferință în cadrul Conferințelor anuale Humanitas, în desfășurare la București.

XS
SM
MD
LG