Linkuri accesibilitate

„Declinul liberalismului”(Valentin Naumescu/ Contributors.ro)


Revista presei de la București.

Primăvară europeană foarte complicată, cu puțin înaintea alegerilor europene. Valentin Naumescu detaliază acest diagnostic în analiza semnată pe contributors.ro. Alegerile din mai „se suprapun cu o perioadă dominată de sentimentul general că suntem la finalul unui capitol al istoriei şi începutul altuia nou, care nu ştim cum va arăta”, scrie Naumescu.

„În Europa, nimeni nu se mai înţelege cu nimeni. Toată lumea desfide pe toată lumea. Fiecare crede că el are dreptate, că opțiunea lui este cea mai corectă, că judecata lui este cea mai bună, că el este cel mai îndreptăţit să conducă, (…) Fiecare în bula lui. Se caută fundamentalişti. Apar partide şi platforme noi, pe măsură ce cele vechi se erodează şi se prăbuşesc sub povara frustrărilor şi aşteptărilor redeşteptate ale oamenilor, respectiv ale neputinţei sistemului de a se reforma în pas cu dorinţa de înnoire a votanţilor”.

Deocamdată, din dorita schimbare se vede clar „declinul liberalismului”. Pare că „oamenii (…) vor mai degrabă protecţie decât libertăţi. A reapărut tentaţia autoritarismului şi a închiderii”. „Tot mai greu se încheagă majorităţi parlamentare şi tot mai dificilă este formarea guvernelor (a se vedea, în ultimii doi ani, Germania, Olanda, Marea Britanie, Italia, Austria, Cehia, Republica Moldova etc.) şi a se prevedea totodată coşmarul formării noii majorităţi şi noul guvern din România, în decembrie anul viitor, când fiecare partid va vorbi „pe limba lui”)”.

Ministrul justiției a trimis deja pe circuitul de avizare proiectul ordonanței cerute tot mai vocal de PSD, mai precis de liderul Liviu Dragnea, principalul ei beneficiar, după cum arată presa. Jurnaliștii de la Aktual24 sunt însă convinși să acesta e și sfârșitul pentru PSD și Dragnea. Ei scriu că Bruxeles-ul fierbe și că se cere excluderea PSD din rândul Socialiștilor europeni. În alt articol apărut pe același site, PSD apare ca serios amenințat și din altă direcție: președintele Klaus Iohannis a lansat invitații societății civile pe tema unui eventual referendum pe justiție, care să fie organizat simultan cu europarlamentarele. În opinia autorilor, social-democrații ajung astfel într-un punct mort.

XS
SM
MD
LG