Linkuri accesibilitate

Scrutin europarlamentar, cuplat cu referendum pe justiție: „E momentul să avem curaj” (Andrei Cornea/Revista 22)


Revista presei de la Bucureşti.

Comentariile apărute în cel mai recent număr al revistei 22 gravitează în jurul apropiatului scrutin europarlamentar care va fi cuplat și cu un referendum pe tema justiției. De aici, opinii despre cum sunt duse campaniile electorale, despre doctrine și despre unitatea opoziției.

Mădălin Hodor, de pildă, arată că partidele noi aliate în opoziție, USR și PLUS, au căzut deja în capcana întinsă de PSD: au acceptat „lupta în mocirlă”, în nămol, unde totul este îngreunat, mai ales pentru cel care nu cunoaște terenul. PSD a atacat imediat aceste partide, le-a acuzat că sunt formate din „securiști”, din „sorosiști”, și le-a făcut toate șicanele administrative posibile la înregistrarea Alianței 2020. Deși e legitim să te aperi, în politică „strategia strămoşească a mocirlei” funcţionează.

Hodor mai spune că da, ambele partide au făcut greșeli, au lăsat să iasă în public discursuri, dacă nu neavenite, oricum ambigui. Se întâmplă, mai ales la început. Ce nu se explică însă e de ce sunt atât de criticate de propriii lor susținători. „Să ajungi să susţii că cei din USR sau PLUS sunt «neo-marxişti» sau, şi mai rău, «noii comunişti»? (...) Păi care (mai) este diferenţa între ceea ce susţine propaganda PSD şi asta? E chiar mai rău, pentru că propaganda trompetelor PSD nu este credibilă şi nu are posibilitatea să influenţeze în mod real zona de dreapta. Vectorii de imagine şi intelectualii din «bulă», în schimb, da. (…) Te întrebi dacă PSD mai are nevoie să-şi plătească propagandiştii, dacă «ai noştri» fac o treabă atât de bună în locul lor”.

La rândul său, Andrei Cornea observă stupefiat câte cârteli s-au putut deja formula la adresa inițiativei președintelui Klaus Iohannis de a organiza referendum pe justiție odată cu europarlamentarele. „Ne-am pus serios să descurajăm și bruma de hotărâre de a merge la referendum pe care unii naivi ar mai putea-o avea”. Că e inutil, că vine prea târziu, că nu e bine odată cu europarlamentarele, că Iohannis urmărește și un beneficiu electoral pentru sine, în perspectiva prezidențialelor. Și ce dacă? Chiar dacă unele dintre cârteli or fi îndreptățite, suma lor nu se potrivește cu o țară care, scrie editorialistul de la 22, „se îndreaptă azi în galop spre un regim autoritar și iliberal, unde statul în întregul lui e pe cale să fie luat ostatic de o clică pe cât de incompetentă, pe atât de coruptă și nedemocratică”. Chiar dacă referendumul e pândit de riscul invalidării, „e momentul să avem curaj. Acum, fiindcă mai târziu va fi de prisos”.

Într-un interviu acordat Andreei Pora, tot în 22, Ioan Stanomir repetă că era mai bine ca referendumul să fi fost organizat în 2017, când lumea ieșea masiv în stradă. Acum, e nevoie de o întrebare foarte foarte clară, de o foarte bună pregătire a dezbaterii și de clarificări ideologice urgente ale opoziției, pentru că nu poți fi simultan și de stânga, și de centru, și de dreapta. Pesediștii sunt oricum tensionați, știu că adăugarea referendumului peste alegerile europarlamentare e de natură să antreneze emoții, ceva ce nu se asocia de regulă cu votul pentru Parlamentul european.

În fine, să spunem că pentru Iulian Chifu (blogurile Adevărul), în alegerile prezidențiale din Ucraina, victoria actorului de comedie în primul tur pare fi chiar ingredientul care l-a săltat pe președintele în funcție, Petro Poroșenko, spre o posibilă victorie în turul doi. Un subiect pe care probabil îl va dezvolta și presa de mâine.

XS
SM
MD
LG